Rood en bewerkt vlees blijven risico’s voor kanker

Het is belangrijk om de aanbeveling van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds rondom het eten van vlees te blijven opvolgen. Dat benadrukken gezondheidsorganisaties en kankerexperts wereldwijd. De aanbeveling ter preventie van kanker is om per week tot 3 porties rood vlees – en om weinig tot geen bewerkt vlees – te eten. Deze waarschuwing volgt op claims van NutriRECS dat het niet nodig zou zijn om minder vlees te eten. Zorgwekkende claims, vinden experts in voeding en kanker.

Deze waarschuwing volgt op claims van NutriRECS dat het voor de meeste mensen niet nodig zou zijn om minder rood vlees en bewerkt vlees te eten. Zorgwekkend, vinden gezondheidsorganisaties en gespecialiseerde kankeronderzoekers wereldwijd. Zij hebben de analyses van NutriRECS onder de loep genomen en zijn het niet eens met de interpretatie daarvan.

Alhoewel de bevindingen van NutriRECS in de buurt komen van die van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, en zelfs beschouwd kunnen worden als bevestiging ervan, hebben de onderzoekers van NutriRECS de gegevens op een verwarrende manier geïnterpreteerd. Vanuit de aanname dat mensen in de Verenigde Staten en Europa gemiddeld 3 tot 4 keer per week vlees eten, hebben de onderzoekers van NutriRECS besloten om te adviseren dat het voor de meeste mensen niet nodig zou zijn om minder vlees te gaan eten. Dit is een riskant advies.

Bovendien maakt NutriRECS in haar advies geen onderscheid tussen rood en bewerkt vlees. Er wordt gesuggereerd dat 3 tot 4 porties bewerkt vlees per week eten te weinig invloed zou hebben op de kans op kanker. Het wetenschappelijk bewijs laat juist zien dat bewerkt vlees eten de kans op darmkanker vergroot.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan mensen die vlees willen eten, is om de hoeveelheid te houden tussen de 350 en 500 gram per week (gewicht na bereiding). Dat is ongeveer hetzelfde als 3 porties per week. Dit komt ook overeen met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Nederlanders eten gemiddeld 98 gram vlees en vleesproducten per dag, gedurende gemiddeld 6 dagen per week. Dat komt neer op 588 gram per week, meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid. Dit is wel een gemiddelde voor heel Nederland; de hoeveelheid vlees die gegeten wordt is verschillend tussen groepen mensen. Zo eten mannen meer vlees en vleesproducten (115 gram per dag) dan vrouwen (81 gram per dag).

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept het publiek op om betrouwbare informatie over voeding en kanker te raadplegen op haar website www.voedingenkankerinfo.nl. Ook kunnen alle vragen hierover gesteld worden via vragen@wkof.nl. Alle aanbevelingen voor kankerpreventie staan op wkof.nl/aanbevelingen.

Dr. ir. Merel van Veen, Coördinator Voeding en Kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De claim van NutriRECS kan ernaar toe leiden dat mensen gaan denken dat ze zoveel vlees kunnen eten als ze maar willen zonder dat dit invloed heeft op de kans op kanker. Maar dat klopt niet. Het is een risico voor hun gezondheid. De boodschap die mensen moeten horen, is dat we niet meer dan 3 porties rood vlees per week en weinig tot geen bewerkt vlees moeten eten. Wij staan nog volkomen achter ons solide onderzoek en adviseren mensen om onze aanbeveling op te volgen.”

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Rood vlees in kleine porties past prima in een gezond voedingspatroon. Gezond eten is een van de stappen die we kunnen nemen voor minder kans op kanker. Maar er zijn meer stappen die we kunnen nemen, waaronder niet roken, een gezond gewicht behouden en meer bewegen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *