Eerste medisch gecertificeerde hartritmestoornisapp op smartwatch

Fitbit helpt tijdig hartritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie te herkennen

 Fitbit (NYSE:FIT) en het Belgische FibriCheck ontwikkelden samen een innovatieve gezondheidsmonitoringsapplicatie die het hartritme via de smartwatch nauwkeurig in de gaten houdt. Fitbit gebruikers uit België, Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk kunnen daarmee in een vroeg stadium hartritmestoornissen opsporen. De software is CE-gecertificeerd, wat betekent dat het aan de EU-standaarden voor medische applicaties voldoet.
FibriCheck maakt gebruik van Fitbits PPG (photoplethysmography)-sensoren die op een zeer nauwkeurige manier de polsslag analyseren. De meetresultaten worden vervolgens weergegeven op het scherm van de smartwatch en in de FibriCheck smartphone app. Van daaruit kan de gebruiker zijn of haar gedetailleerde resultaten gemakkelijk delen met een arts of zorgprofessional indien nodig.
Eerder zicht op onzichtbare afwijking

Met FibriCheck op de smartwatch kan een mogelijke onregelmatigheid in het hartritme, zoals voorkamerfibrillatie (VKF), snel worden ontdekt. VKF is een veelvoorkomende hartritmestoornis die moeilijk te detecteren is tijdens één momentopname, omdat VKF kan komen en gaan en bij heel wat mensen geen of slechts beperkte symptomen geeft. Momenteel wordt 20 procent van alle beroertes (in de EU zijn dat er in 2035 naar verwachting 800.000[1]) veroorzaakt door deze afwijking.

”Sinds de oprichting in 2007 heeft Fitbit wereldwijd miljoenen consumenten geholpen om gezonder te leven door ze op een gebruiksvriendelijke wijze inzicht te geven in hun gezondheid,” aldus Jorne Korzelius, Sr. Marketing Manager Northern Europe van Fitbit. ”De samenwerking met FibriCheck bouwt verder op deze visie en stelt consumenten in staat om op een toegankelijke manier hun hartritme te controleren”.

CE-gecertificeerd
Een validatiestudie werd uitgevoerd die FibriCheck op smartwatches vergeleek met de gouden standaard (12-lead ECG) en met een marktleider op het vlak van 1-lead ECG technologieën. De studieresultaten toonden voor alledrie de technologieën zeer vergelijkbare klinische resultaten met hoge accuraatheid.

“FibriCheck is een gebruiksvriendelijke, eerste stap om het hartritme te monitoren voor mensen die bezorgd zijn of het advies van een medische professional hebben gekregen hun hart proactief in de gaten te houden,” vertelt Lars Grieten, CEO van FibriCheck. “Door samen te werken met Fitbit, stellen we de technologie daarvoor in één klap beschikbaar voor miljoenen consumenten.”

FibriCheck installeren op Fitbit
FibriCheck is beschikbaar op de Fitbit Versa™, Fitbit Versa Lite Edition™, Fitbit Versa 2 and Fitbit Ionic™ devices en kan worden gedownload in de Fitbit app galerij op de smartphone. Voor een FibriCheck abonnement betaal je vanaf €3.99 per maand. Er is een gratis testversie beschikbaar voor één dag. Een FibriCheck scan op de Fitbit smartwatch wordt in 60 seconden gemaakt en onmiddellijke feedback wordt verstuurd naar het scherm van de smartwatch. Een groene kleur geeft aan dat je hartritme in orde is, bij oranje is het aan te raden om het op termijn aan te kaarten bij een dokter en rood adviseert je ten zeerste om met een medicus in gesprek te gaan[2]. Een meer gedetailleerd rapport van de scan is vervolgens beschikbaar via de FibriCheck app en kan gedeeld worden met een arts of medisch professional.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

“The Burden of Stroke in Europe Report | King’s College London for the ….” https://strokeeurope.eu/. Accessed 3 Sep. 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *