Onderzoek naar rol vitamine C bij kanker

Arts-onderzoekers van het Maastricht UMC+ krijgen van een particuliere stichting twee ton subsidie voor onderzoek naar de rol van vitamine C bij kanker. De wetenschappers hebben ontdekt dat vitamine C de groei van witte bloedcellen (afweercellen) stimuleert. Dit geldt ook voor de zogenoemde natural killercellen (NK-cellen), die in staat zijn kanker te herkennen en te vernietigen.  

Veel patiënten met kanker worden behandeld met chemotherapie. Daarbij worden niet alleen de kwaadaardige cellen beschadigd, maar ook gezonde, normale cellen. Vrijwel elke vorm van chemotherapie geeft beschadiging van de cellen van het immuunsysteem, waaronder de witte bloedcellen. Hierdoor verslechtert de weerstand van de patiënt en is deze vatbaarder voor infecties. Infecties die de patiënt zelfs fataal kunnen worden.

Onderzoek in het laboratorium van het Maastricht UMC+ heeft aangetoond dat vitamine C een positief effect heeft op de groei en uitrijping van bepaalde witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen (ook T-cellen genoemd) zorgen voor de afweer tegen infecties. Daarnaast stimuleert vitamine C de groei van NK-cellen, die ook een functie hebben in het opsporen en het vernietigen van kankercellen.

In eerder onderzoek bij een kleine groep patiënten, die werden behandeld met intensieve chemotherapie en transplantatie van eigen stamcellen, is bij een groot deel van hen een tekort aan vitamine C in het bloed vastgesteld. Toediening van vitamine C aan deze patiënten zou, net als in het laboratorium, een positief effect kunnen hebben op de groei en de uitrijping van de T- en NK-cellen. Hierdoor krijgen patiënten met chemotherapie mogelijk minder infecties. Omdat de NK-cellen in staat zijn kanker te herkennen en te vernietigen, zou vitamine C op deze manier ook een anti-kankereffect kunnen hebben.

Leukemie
Het onderzoek richt zich in eerste instantie op patiënten met leukemie (bloedkanker). Zij krijgen doorgaans zware chemotherapiekuren en hebben als gevolg daarvan last van een sterk verminderde weerstand en liggen vaak maanden in het ziekenhuis. Het toedienen van vitamine C kan de periode van verminderde weerstand verkorten. Door die verbeterde weerstand hebben ze minder last van infecties, en dus minder complicaties, en hoeven minder lang in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Brede groep patiënten
Maar ook andere patiëntengroepen (bijvoorbeeld mensen met long- of darmkanker) zullen deel gaan uitmaken van het onderzoek naar de effecten van vitamine C. Als de aannames worden bevestigd, kan een grote groep patiënten gaan profiteren. Een particuliere stichting, die anoniem wil blijven, heeft 205.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek. Van dat geld kan onder meer een research-analist op het laboratorium worden aangenomen. De beschikbaarstelling van de subsidie verloopt via het Kankeronderzoekfonds Limburg. Het onderzoek naar vitamine C bij kanker, dat geleid wordt door de hematologen Gerard Bos en Gwendolyn van Gorkom, gaat ongeveer twee jaar duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *