Nederlander vaak te moe om gezonder te leven

Vermoeidheid, stress en tijdgebrek meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning

Vrijwel alle Nederlanders (92%) vinden ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft (45%) doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning maar ook beweging, niet te behalen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis.

Gezond leven vergt inspanning maar levert energie op
We zijn het er vrijwel unaniem over eens dat regelmatig bewegen (80%), gezonde voeding (91%), genoeg ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) essentieel zijn voor een gezonde levensstijl. Toch is het niet altijd makkelijk om onze gezonde ambities vol te houden. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. Kijken we naar sport en beweging, dan is dat ruim vier tiende (44%).

Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, legt uit: “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen
Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer op onszelf. Zo geeft bijna 1 op de 4 zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden,bijna de helft van de vrouwen (45%) heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust dan heeft 28 procent van de vrouwen hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen. Vrouwen ondervinden dus over het algemeen meer barrières, zoals vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden, om te werken aan een gezonde levensstijl dan mannen.

Kleine veranderingen, gezond effect
Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook externe factoren die een gezondere levensstijl bemoeilijken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.

Jan-Willem Evers, Commercieel Directeur bij Zilveren Kruis legt uit: “De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door kleine stappen te nemen een gezonder leven makkelijker volhoudt. Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app Actify, die gebruikers helpt om met kleine stapjes hun gezondheidsdoelen te behalen. Z onder dat je op dieet hoeft of naar de sportschool moet! De mini-cursussen zijn zo opgebouwd dat gezond leven, zoals meer water drinken, meer bewegen, ontspannen en goed slapen juist een gewoonte wordt. Voor je het weet hoef je er niet meer bij na te denken. Actify heeft met de mini cursussen de afgelopen maanden al duizenden klanten geholpen. Bij 81 procent van de bestaande gebruikers van de app weten we dat de focus op kleine stapjes een positieve bijdrage levert aan hun algemene gezondheidsgevoel.”

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

De belangrijkste resultaten op een rij 
1. Nederlanders geven met een 7,2 een ruime voldoende aan hun eigen gezondheid.

2. Gemiddelde rapportcijfers per aspect gezonde levensstijl:

  • beweging 6,8
  • voeding 7,3
  • ontspanning 7,2
  • slaap 7,0

3. Mensen die in het verleden pogingen hebben gedaan om gezonder te gaan leven geven zichzelf (nu) een lager rapportcijfer dan mensen die nog nooit een poging deden.

4. Het merendeel ziet het belang in van voldoende beweging (80%), voeding (91%), ontspanning (92%) en slaap (92%).

5. Bijna de helft van de Nederlanders heeft nooit een poging gedaan om beter te slapen (48%) of meer te ontspannen (45%).

6. 44 procent van de Nederlanders haalt de norm voor dagelijks bewegen niet, maar meer dan de helft van deze groep zou dit wel willen veranderen.

7. 32 procent van de Nederlanders haalt de norm voor voldoende slaap niet, maar de grote meerderheid (80%) zou dit wel willen veranderen.

8. 28% van de Nederlanders haalt de norm voldoende ontspanning niet, maar de grote meerderheid (89%) zou dit wel willen veranderen.

9. Belangrijkste redenen om te weinig te bewegen zijn ‘geen zin hebben’, vermoeidheid en tijdgebrek.

10. 31 procent van de Nederlanders haalt naar eigen zeggen de norm voor gezond eten niet. Een ruime meerderheid wil dit gedragspatroon (zeer) graag veranderen.

11. Maar liefst negen op de tien (89%) mensen die onvoldoende ontspannen willen dit veranderen.

12. Vermoeidheid is de belangrijkste reden om onvoldoende te ontspannen, gevolgd door tijdgebrek door werk.

13. Over het algemeen ervaren vrouwen meer moeite met het volhouden van de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl (beweging 31% vs 45%, voeding 13% vs 21%, ontspanning 17% vs 24%, slaap 18% vs 28%).

14. Kijkend naar het volhouden van de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl, dan ervaren vrouwen onder de 50 hier nog meer moeite mee ten opzichte van mannen in dezelfde leeftijdscategorie (beweging 29% vs 50%, voeding 16% vs 27%, ontspanning 17% vs 29%, slaap 17% vs 30%).

**Gehanteerde normen
● Beweging : De norm is dat met men (minimaal) ongeveer 30 minuten per dag matig of intensief beweegt. Matige lichaamsbeweging is beweging met als gevolg een verhoogde hartslag en ademhaling. Voorbeelden zijn: stevig doorwandelen, stevig doorfietsen en achter de hond aanrennen. Intensieve lichaamsbeweging wordt bereikt door de uitvoering van sport.

● Gezonde voeding bestaat volgens het voedingscentrum uit elke dag minimaal 250 gram porties en 2 porties fruit, vooral volkorenproducten, gevarieerde eiwitten uit vis, peulvruchten, vlees, noten en ei, onverzadigde vetten en niet te veel suiker.

● Ontspanning zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek tot rust komt. Bij te weinig ontspanning ontstaat er stress. Stress kan ook ontstaan door overmatige inspanning en werkdruk dat daarbij voldoende rust is ingelast of afleiding is gezocht. Problemen kunnen echter ontstaan als de balans tussen spanning (stress) en ontspanning niet in evenwicht is.

● Nachtrust : Tussen je 20ste en 25ste levensjaar is 8 a 9 uur de norm als je ouder dan 25 bent, heb je per nacht 7 a 8 uur slaap nodig. Rond je 65ste neemt dit nog iets af, dan hebben de meeste mensen 6,5 a 7,5 uur slaap nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *