Regelmatig oogonderzoek nieuwe standaard vanaf veertigste levensjaar?

Op World Sight Day roept Specsavers 40-plussers op voor een ooggezondheidsonderzoek

Veel mensen gaan twee keer per jaar naar hun tandarts, we worden vanaf ons dertigste opgeroepen voor diverse bevolkingsonderzoeken, maar één van de belangrijkste zintuigen wordt vaak vergeten: de ogen. Specsavers wil daar verandering in brengen. Het risico op een oogaandoening neemt toe als je veertig jaar en ouder bent. Daarom nodigt Specsavers op 10 oktober, World Sight Day, alle veertigjarigen uit om een afspraak te maken met een optometrist bij hen in de buurt voor een ooggezondheidsonderzoek.

Het niet tijdig ontdekken van een oogaandoening kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Veel mensen gaan pas naar de huisarts of oogarts op het moment dat ze klachten hebben, terwijl het dan soms al te laat is. Omdat uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van het zichtverlies kan worden voorkomen, wijst Specsavers Nederlanders op het belang van regelmatige oogcontroles. Dit kan gaan om een sterktemeting door de opticien of een uitgebreider onderzoek door de optometrist, het zogenaamde ooggezondheidsonderzoek. Een optometrist kan de gezondheid van de ogen controleren en tekenen van medische aandoeningen, zoals diabetes of de oogaandoening glaucoom, vroegtijdig detecteren. Daarnaast kan een optometrist ook bepaalde klachten behandelen, zoals droge ogen en in een aantal gevallen rode ogen. Voor een afspraak bij een optometrist is geen verwijzing van een huisarts nodig.

Hoe vaak controleren we onze ogen?
Pauline Schenk, optometrist van Specsavers: “We gaan standaard twee keer per jaar naar de tandarts, maar hoe vaak laten we nu eigenlijk onze ogen controleren? Dit vergeten we in veel gevallen, terwijl je ogen zó belangrijk voor je zijn en vanaf je veertigste het risico op een oogaandoening toeneemt. Daarom roepen we mensen vanaf veertig jaar op om een afspraak bij ons te maken voor een uitgebreid ooggezondheidsonderzoek. Dit onderzoek kan vervolgens helpen om signalen van oogaandoeningen te ontdekken.”

Ogen vertellen iets over de gezondheid
Dat ogen veel kunnen vertellen over de gezondheid bewijst het uitzonderlijke verhaal van Auke Creemers. “Begin dit jaar ervaarde ik ineens problemen met mijn ogen; in korte tijd verslechterde mijn zicht aanzienlijk. Ik liep een Specsavers filiaal binnen om naar mijn ogen te laten kijken. Daar kwam de opticien tijdens een oogmeting erachter dat er echt iets mis was met mijn zicht wat hoogstwaarschijnlijk niet alleen met mijn sterkte te maken had. Ik werd dus direct doorverwezen naar de huisarts en vervolgens naar een oogarts in het ziekenhuis. Daar bleek dat ik een hersentumor had die op mijn oogzenuw drukte. Gelukkig ben ik inmiddels geopereerd en gaat het goed met me. Het is de verwachting dat mijn zicht volledig zal herstellen. Ik ben dus ongelooflijk blij dat ik mijn ogen heb laten controleren en daardoor op tijd naar de juiste personen ben doorverwezen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *