Griepcode rood in heel Nederland!

Waar de griep in de eerste week van het nieuwe jaar alleen in Noord-Nederland code rood gaf, is nu heel Nederland getroffen. Gemiddeld maakt één op de tweeduizend Nederlanders melding van griepachtige symptomen. Bron: Griepalert.nl

Griepmeldingen verdrievoudigd

Zo waren er ruim 2500 meldingen van griep in het afgelopen etmaal. Hierin worden keelpijn en hoest als voornaamste symptomen genoemd. 

In december werd 10.000 keer melding van griep gemaakt, inmiddels is dit verdrievoudigd. Ruim 30.000 meldingen van griep in de afgelopen 31 dagen.

De meeste meldingen komen nog steeds uit Noord-Nederland, waar al geruimere tijd code rood van kracht is. Men spreekt van code rood als één op de tweeduizend inwoners van een postcodegebied melding maakt van griep(symptomen). Afhankelijk van de bevolkingsdichtheid in het gebied.

Griepvoorspelling van Griepalert.nl
Volgens het voorspellingsmodel lijkt de griep nog verder te verspreiden en qua intensiteit toe te nemen. Deze voorspelling wordt gebaseerd op mogelijke trends in het aantal meldingen.

Delen van Zuid-Nederland en het westen blijven nog gespaard met code oranje. Dat houdt in dat er wel bovengemiddeld veel meldingen van griep gemaakt worden, maar nog niet op het hoogste niveau.

 

Een alert bij code rood

Het merendeel van de Nederlanders raadpleegt het internet als zij “griepklachten” ervaren. In hun oriëntatie komen ze vaak op Griepalert.nlterecht. Daar wordt gevraagd naar hun specifieke symptomen en postcode. Op basis daarvan wordt de griep in Nederland gevisualiseerd.

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van de griep kan men zich abonneren op de zogenaamde ALERT! Dan wordt men per mail op de hoogte gehouden wanneer code rood zich aandient in de directe omgeving van de geabonneerde. De afgelopen week ontvingen zo’n één op de duizend Nederlanders een ALERT!

Griepcode rood “normaal” in januari
Dat veel mensen melding maken van griep is een terugkerend principe in de winterse periode tussen december en maart. Ook het NIVEL laat zien dat de incidentie van het aantal mensen met griepsymptomen flink is gestegen ten opzichte van voorgaande weken.

 

Influenzaer Anton Griep adviseert dan ook om extra hygiëne in acht te nemen: goed je handen wassen en in je elleboogplooi hoesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *