App ZwangerHap neemt onzekerheid over voeding weg bij zwangere vrouwen

Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kunnen zwangere vrouwen in een oogopslag zien of ze iets wel of niet kunnen eten of drinken, met uitleg en alternatieven erbij. De app is sinds de lancering in 2019 al meer dan 120.000 keer gedownload. Ongeveer twee derde van de zwangere vrouwen heeft de app vorig jaar gebruikt. 

Gebruikersonderzoek wijst uit: ZwangerHap helpt met veilige keuzes maken
Om te achterhalen of de gebruikers van ZwangerHap tevreden waren met de nieuwe app, heeft het Voedingscentrum in 2019 een online enquête uitgevoerd onder meer dan 100 zwangere vrouwen. Ook werden 9 interviews gehouden.

Uit het onderzoek bleek onder andere dat:

  • 99% vindt dat ZwangerHap helpt om veilige producten te kiezen
  • 96% zich zekerder voelt over veilige voedselkeuzes door de app
  • 72% bepaalde voedingsmiddelen niet had gegeten, die ze zonder de app waarschijnlijk wel had gegeten

Minder twijfel over eten dankzij app
Een van de gebruikers is Jolyn van den Heuvel. Zij is 6 maanden zwanger van haar eerste kindje en legt uit waarom de app voor haar een handig hulpmiddel is: “Ik ben erg blij met de app en vind hem heel gemakkelijk in het gebruik. Als ik in een winkel sta of in een restaurant ben, kan ik heel snel opzoeken of ik iets wel of niet kan eten. Ook kwam ik er achter dat het aantal producten, dat je tijdens je zwangerschap niet mag eten, erg meevalt. Terwijl je wel eens hoort dat je veel dingen niet meer kunt eten als je zwanger bent. De veiligheidswaarschuwingen die je ontvangt vind ik ook erg handig. Als een product wordt teruggeroepen omdat er iets mis mee is, dan krijg je daar meteen een melding van.”

Verloskundige Anke Selles van verloskundigenpraktijk Anno vertelt: “Zwangere vrouwen stellen me vaak vragen over voeding. Ik ben geen expert op dat gebied. Dan is het handig als je ze kunt verwijzen naar een slimme app, die betrouwbaar is en altijd up-to-date. Ik gebruik hem zelf ook veel om snel iets op te zoeken.”

Top 5 ‘twijfelproducten’
Het Voedingscentrum haalde de afgelopen maanden interessante gegevens uit de app. Uit analyses blijkt dat zwangere vrouwen het meest onzeker zijn over zalm, brie, tonijn, ham en ei.

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, licht toe: “Zwangere vrouwen denken soms dat ze bijna niks meer mogen eten. Maar dat is echt een misverstand. Veel producten waar vaak over wordt getwijfeld, zijn veilig als je ze goed verhit. Zoals gerookte zalm, ham en ei. Of je iets moet verhitten voor je het eet, staat aangegeven in de app. Ook brie en andere kazen kun je gewoon eten als er geen rauwe melk inzit. Wat je wel beter kan laten staan, zijn rauwe dierlijke producten zoals carpaccio en sushi. En roofvissen zoals tonijn, die kun je beter niet eten vanwege de mogelijke zware metalen.”

Download
De app is gratis te downloaden in de App Store en Play Store.

Meer informatie over de app vind je op www.voedingscentrum.nl/zwangerhap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *