Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie

playing, animal themes, mature woman, dog

VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren Hersenonderzoek.nl

Hersenonderzoek.nl is een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden voor wetenschappelijk onderzoek, hun brein kunnen laten testen en hersengezondheidstips krijgen.

258816-Hersenonderzoeknllogo-16e57c-large-1505975892

Dementie is de ziekte van de 21e eeuw en vormt een groot gezondheidsprobleem. 1 op de 5 Nederlanders zal te maken krijgen met een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel. Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing voor dementie. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers en deelnemers in een vroeg stadium van dementie. Hersenonderzoek.nl heeft als doel deelnemers voor hersenonderzoek te werven en ze te koppelen aan de juiste onderzoeken op één platform, om zo de zoektocht naar een geneesmiddel te versnellen.

Hersenonderzoek.nl 
VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren Hersenonderzoek.nl; een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden voor wetenschappelijk onderzoek, hun brein kunnen laten testen en hersengezondheidstips krijgen. Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum: “We introduceren Hersenonderzoek.nl, omdat er behoefte is aan een online register waar onderzoekers geschikte deelnemers kunnen werven en selecteren, waardoor het dementieonderzoek zal versnellen. Geschikte deelnemers zijn niet alleen patiënten met een hersenziekte, maar vooral ook gezonde mensen. Deze groep wordt momenteel niet goed bereikt. Op hersenonderzoek.nl proberen we bepaalde vooroordelen over hersenonderzoek weg te nemen. Zo wordt deelname aan hersenonderzoek vaak geassocieerd met een MRI-scanner. Dit is echter niet altijd nodig. Hersenonderzoeken komen in vele soorten en maten; van een online geheugentest vragenlijst tot een hersenscan op een locatie bij u in de regio.”

Wanneer mensen zich opgeven via Hersenonderzoek.nl worden zij op de hoogte gehouden van hersenonderzoek in Nederland. Men kan zelf kiezen aan welk onderzoek men mee wil doen en is dus tot niets verplicht. Door deel te nemen aan hersenonderzoek helpt men mee een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten. Op Hersenonderzoek.nl wordt tevens informatie gegeven over hoe mensen hun hersenen gezond kunnen houden. Zo wordt er advies gegeven over hoe men door middel van leefstijl, dieet en oefeningen de gezondheid van hun hersenen kunnen verbeteren.

Ambassadeur Erik Scherder
Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is bekend bij het grote publiek door zijn colleges voor DWDD University, waar het functioneren van het brein centraal stond. Erik is ambassadeur van Hersenonderzoek.nl. “Hersenonderzoek.nl is een prachtige plek voor een warme ontmoeting tussen u, patiënt of niet, en hersenonderzoekers.”, aldus Scherder.

Op het platform zal Erik Scherder meer informatie geven over de werking van de hersenen en de positieve invloed van bewegen op het brein. Want als mensen – jong en oud – weer gaan bewegen, blijkt dat vooral de ‘executieve functies’ van onze hersenen te verbeteren, zoals: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie.

50PlusBeurs en Video
De 50PlusBeurs is al 25 jaar ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers en vindt plaats van 19 tot en met 23 september in de Jaarbeurs Utrecht. In een speciale stand kunnen bezoekers van de beurs meer informatie krijgen over hersenonderzoek. Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, zal Hersenonderzoek.nl om 14 uur feestelijk worden gelanceerd met een presentatie van Erik Scherder.

Tijdens het lanceringsmoment op de beurs zal ook de campagnevideo voor het eerst te zien zijn. In deze krachtige video wordt gevraagd om bewustzijn voor dementie door het stellen van een ogenschijnlijke simpele vraag als “ Wat is uw mooiste herinnering van afgelopen jaar?” In de video is te zien dat 1 van de 5 personen dementie heeft en niet op het antwoord kan komen. De video eindigt met een prangende oproep aan de kijker: help dementie te voorkomen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan hersenonderzoek. https://youtu.be/A6kb3srUq30

Over VUmc Alzheimercentrum
VUmc Alzheimercentrum is een toonaangevend centrum op het gebied van klinischwetenschappelijk onderzoek met een breed nationaal netwerk van onderzoekers, patiënten en (klinische) professionals. Prof. dr. Philip Scheltens is directeur van het VUmc Alzheimercentrum dat hij oprichtte in 2000. In 2011 werd hij tevens wetenschappelijk directeur van het Parelsnoer Instituut en benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in 2011 en tot bestuurder hiervan in 2015. Tevens is hij de initiatiefnemer van het Deltaplan Dementie. www.alzheimercentrum.nl

Over Alzheimer Nederland
Iedereen krijgt met dementie te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland wil zich – samen met zo veel mogelijk anderen – voor hen inzetten. De stichting wil dementie voorkomen of genezen. Tot die tijd maken ze zich sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie én hun omgeving. www.alzheimer-nederland.nl

Over Hersenstichting
De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit. www.hersenstichting.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *