Duik in de bijzondere en spannende geschiedenis van ons bloed

Bloed alleen kan ons de wereld niet doen begrijpen, maar onze wereld is ook niet te begrijpen zonder bloed. Het kan het begin zijn van het antwoord op de eeuwige vragen van de mens: wie zijn wij en waar komen wij vandaan? De symbolische kracht van en de mythologische verhalen over bloed hebben door de eeuwen heen de mens geboeid en geleid. Ga met dit boek mee op ontdekkingsreis door een wereld vol magie, symboliek en…wetenschap.

Niets fascineert de mens meer – en schrikt de mens tegelijkertijd af – dan bloed. Al sinds de prehistorie kennen we aan bloed een belangrijke symbolische kracht toe, en recente doorbraken in de medische wetenschappen bevestigen deze bijna mythische status van bloed als bron van leven.

Van de grotten van Lascaux tot de eerste bloedtransfusie, van de mythe van Dracula tot bloedwraak in Albanië, van primitieve offerrituelen tot bloeddoping, stamceltransplantatie en immunotherapie: dit boek vertelt het ongelooflijk spannende verhaal van ons bloed, en hoe dit rode goud al sinds mensenheugenis symbool staat voor de hoop op eeuwig leven.

Prof. dr. em. Marc Boogaerts is hematoloog en is verbonden aan de KU Leuven en het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. Hij is een pionier op het vlak van stamceltransplantatie in België en richtte onder meer het Stamcelinstituut en het Leuvens Kankerinstituut op. Hij geeft daarnaast al vele jaren lezingen voor het brede publiek over de geschiedenis van ons bloed.

“In één druppel bloed zit het meest fantastische geschiedenisboek dat ooit werd geschreven. Bloed is dikwijls de katalysator geweest van beslissende historische wendingen en heeft de geschiedenis van de mensheid sterk beïnvloed, soms als bevoorrechte getuige, soms als vergoten rijkdom of als excuus voor massavernietiging, soms als levensreddend transfusiemateriaal en uiteindelijk als gemakkelijk te verkrijgen studieobject om de moleculaire en genetische labyrinten bij kanker of andere ziekten te ontrafelen.
Als zodanig omvat elke druppel bloed een uniek verhaal, een fantastische geschiedenis, vertaald in cellen en genetica.” 
– Marc Boogaerts

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Bloed Een geschiedenis | Marc Bogaerts | ISBN 9789401459006 | Paperback | 352 blz. | € 24,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *