Poets jij als een man of als een vrouw?

Uit een onderzoek van blue®m, onder volwassenen met een meer ‘bewuste’ levensvisie, blijkt dat vrouwen beter poetsen dan mannen. Ze doen het vaker, langer en zachter. Maar doen ze het echt beter?

Vrouwen poetsen beter dan mannen
Hoe verschillend zijn mannen en vrouwen als het gaat om het poetsgedrag? In principe krijgen ze dezelfde instructies van tandarts en mondhygiënist. Maar uit het onderzoek blijkt dat ze zeker niet altijd dezelfde aanpak kiezen. Ze poetsen gemiddeld even lang (twee minuten), vervangen gemiddeld even vaak de borstel (zo’n vijf keer per jaar) en zijn allemaal vergelijkbaar gefocust op de poetsbeurt (40% poetst met volledige aandacht). Maar, de verschillen zijn er zeker ook: 1 op de 5 mannen poetst slechts één keer per dag, terwijl dat bij de vrouwen maar 1 op de 13 is.

Mannen poetsen vaker met een handtandenborstel
Het is opvallend dat 20% van de mannen alleen voor een handtandenborstel kiest. Een goede keuze, zolang het maar een zachte is. Tandartsenpraktijk MP3: “Veel mensen maken bijvoorbeeld de fout een poetsbeweging te maken met de elektrische borstel, dan gaat de slijtage van de harde weefsels en het terugtrekken van de zachte weefsels dubbel zo hard. Een goede, extra zachte handborstel is beter voor het gebit en – niet onbelangrijk – veel vriendelijker voor het milieu”.

Mannen denken aan niks, vrouwen aan hun ‘to-do’ list
Zowel mannen, als vrouwen, nemen ‘s avonds significant meer tijd om te poetsen. Dan staan beide groepen voor de spiegel in de badkamer met volledige focus op de poetsbeurt. ‘s Ochtends gaat dat er heel anders aan toe, dan wordt er door bijna 10% van de respondenten onder de douche gepoetst. En doet 3% van de vrouwen het zelfs ‘even snel’. Waar men aan denkt tijdens het poetsen is ook uitgevraagd en wat blijkt? 30% van de mannen denkt aan niks tijdens het poetsen. Dat is significant hoger dan de vrouwen, die daarentegen vaker denken over wat ze allemaal nog moet doen (boodschappen, klusjes etc).

Vrouwen bijna 2 keer zo veel last van bloedend tandvlees
Ondanks het goede en bewuste poetsgedrag hebben vrouwen bijna twee keer zo veel last van bloedend tandvlees als mannen. Het is de vraag of het door de hormonen komt of door de mondverzorging. Bekend is in ieder geval dat zwangere vrouwen vaker last hebben van tandvleesontsteking. Er zijn meerdere factoren van invloed op je mondgezondheid, zoals voeding, stress, roken, lichaamsbeweging, ziekten, medicijngebruik, speekselkwaliteit en genetische factoren zijn hier een aantal van. Maar optimaal alle plaque wegpoetsen blijft toch de grootste factor die je zelf in de hand hebt voor het tegengaan van tandvleesontstekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *