Wereld Diabetes Dag: verandering van levensstijl verlaagt het risico op diabetes type 2

Dinsdag 14 november was het Wereld Diabetes Dag. Zo’n dag is hard nodig, want wereldwijd heeft 347 miljoen* mensen diabetes. Naar schatting lijdt 1 op de 14 Nederlanders** aan diabetes en dat percentage zal de komende jaren naar verwachting nog verder stijgen. Toch is er wat aan te doen. De ontwikkeling van diabetes kan vertraagd of tegengegaan worden door verandering van levensstijl. Bijvoorbeeld via het Weight Watchers-programma, toont een studie aan die recent in het gerenommeerde British Medical Journal (BMJ) gepubliceerd werd. Om het bewustzijn rond de ziekte te vergroten, werd 14 november uitgeroepen tot Wereld Diabetes Dag. Die staat dit jaar in het teken van vrouwen en diabetes.

 Voorstadium van diabetes type 2 onopvallend aanwezig
Meer dan 300.000 Nederlanders bevindt zich in het voorstadium van diabetes of prediabetes*, vaak zonder het te weten omdat de symptomen doorgaans beperkt zijn. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er weinig symptomen zijn in een licht stadium van de ziekte. In deze voorfase wordt er onvoldoende insuline aangemaakt die bovendien een verminderde werking heeft. Insuline is belangrijk voor het lichaam omdat het ervoor zorgt dat bloedsuiker opgenomen kan worden door alle lichaamscellen. Diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes (> 90% van de gevallen), ontstaat door erfelijke aanleg en is gelinkt aan overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. De ziekte is verantwoordelijk voor bloedsuikerschommelingen op korte termijn en kan op lange termijn ook leiden tot oog- en nierproblemen en hart- en vaatziekten.

Verandering van levensstijl loont
Recent onderzoek van het Open Diabetes Research & Care gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ) toont aan dat een verandering van levensstijl door middel van het preventieprogramma van Weight Watchers het risico op de ontwikkeling van prediabetes aanzienlijk vermindert. De studie werd gedurende een jaar uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. 166 patiënten werd door 14 verschillende dokters aangeraden om het Weight Watchers-preventieprogramma te volgen. 79% van deze patiënten nam daadwerkelijk deel.

Na 12 maanden waren er lagere geglyceerde hemoglobinewaarden waarneembaar bij patiënten die de bijeenkomsten hadden bijgewoond. 49% van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek bereikte normale glycemische waarden en liep niet langer een hoog risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Bij 20% van de patiënten verminderde het risico op diabetes type 2 zelfs significant. De daling van het risico werd ook geassocieerd met een gemiddeld gewichtsverlies van 10 kilogram en een gemiddelde daling van het BMI met 3,2 kg/m2 en een toename van fysieke activiteiten.

“Tsunami afwenden door in te zetten op levensstijl“
Olivier De Greve, CEO van Weight Watchers Benelux, erkent het belang van een gebalanceerde levensstijl in de strijd tegen prediabetes: “Diabetes type 2 is een van de belangrijkste uitdagingen voor onze gezondheidszorg. Het is mogelijk om die tsunami af te wenden door in te zetten op het aspect van levensstijl, dat een groot aandeel heeft in het ontstaan van de ziekte. Het preventieprogramma van Weight Watchers is een typevoorbeeld van preventie 2.0 oftewel CASMA (Community Assisted Self-Management), waarbij het individu het heft in handen neemt en zich bewust wordt van zijn/haar eigen gezondheid (self-management) en de omgeving en het systeem hem/haar daarbij ondersteunen (community assisted).” In de Benelux zijn er geen plannen om naast het reguliere en effectieve programma waarnaar patiënten door hun dokter doorverwezen kunnen worden, ook een apart prediabetes-preventieprogramma op te zetten.

* bron aantallen: Diabetesdesk
** bron aantallen: Diabetesfonds

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Over Weight Watchers
Weight Watchers International, Inc. is de grootste commerciële afslankorganisatie ter wereld. Weight Watchers houdt elke week meer dan 32.000 meetings wereldwijd. Het SmartPoints-programma is wetenschappelijk onderbouwd: het volgt de laatste voedingsinzichten en wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek gepubliceerd in The Lancet (2017) toont aan dat het Weight Watchers-programma klinisch betekenisvol gewichtsverlies oplevert op een kostenefficiënte manier. Leden krijgen bij Weight Watchers ondersteuning vanuit de groep en leren er gezonde eetgewoonten aan, het belang van beweging en hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen. Dat kan zowel offline, in de meetings georganiseerd door coaches die zelf ervaringsdeskundigen zijn, als online via de app en website. Daarmee is Weight Watchers de belangrijkste organisatie op het vlak van betaalde, digitale afslankproducten in de wereld. Het biedt daarnaast ook een breed gamma producten, publicaties en programma’s aan voor al wie gewicht wil verliezen of het onder controle wil houden.

Voor meer informatie over Weight Watchers kunt u terecht op www.weightwatchers.nl

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *