Weggooien daglenzen en blisterverpakking slecht voor het milieu

Bausch + Lomb stimuleert klanten om te recyclen

Elke dag nieuwe contactlenzen is hygiënisch en goed voor je ogen. De stijgende populariteit van daglenzen heeft echter ook een keerzijde. Een groot deel van de 70 miljoen jaarlijks in Nederland verkochte lenzen en hun blisterverpakking belandt bij het ongescheiden huisafval. Bovendien verdwijnen de lenzen zelf vaak rechtstreeks in het riool. Met het Recyclens Programma wil Bausch+Lomb ervoor zorgen dat Biotrue ONEday contactlenzen, inclusief blister en folie, volledig worden gerecycled. In samenwerking met TerraCycle®, specialist in de recycling van moeilijk recyclebare materialen, worden van het gerecyclede materiaal duurzame producten gemaakt.

Lenzen en hun verpakking gaan vaak zonder erbij na te denken de prullenbak in. Uit onderzoek* in de Verenigde Staten blijkt dat 15 tot 20% van de daglensdragers de lenzen zelfs vaak gewoon doorspoelt waardoor ze rechtstreeks in het oppervlaktewater terechtkomen. “De kans dat dit ook bij ons gebeurt is aanwezig”, zegt Pieter Bas Kampmeinert, Marketing Manager Benelux van Bausch+Lomb, “onderzoek** in Nederland toont bovendien aan dat een grote meerderheid van de contactlensdragers juist kiest voor daglenzen als ze volledig recyclebaar zijn. Hoogste tijd dus om daar iets mee te doen. Dankzij het Recyclens Programma kan iedereen nu daglenzen dragen zonder zich bezwaard te voelen. We beginnen met de Biotrue ONEday daglenzen en hun verpakking. In de toekomst bekijken we of we dit programma kunnen uitbreiden met meer producten.”

Recyclen levert geld op voor goede doelen
“Steeds meer mensen zijn milieubewust,” zegt Pieter Bas, “maar het feit dat deze daglenzen recyclebaar zijn, is nog niet erg bekend en de routine om lenzen en de verpakking gewoon weg te gooien is hardnekkig.” Om daglensdragers aan te moedigen de Biotrue ONEday daglenzen en hun verpakking te verzamelen en gratis op te sturen naar TerraCycle® voor recycling, krijgt men voor elk setje van twee blisters, lenzen en folie TerraCycle®-punten die in te wisselen zijn voor een zelf gekozen goed doel. De eerste vijftig deelnemers aan het programma worden bij aanmelding beloond met 250 extra punten.

Aanmelden via www.recyclens.nl

Alle gebruikers van Biotrue ONEday daglenzen kunnen kosteloos meedoen en het verzamelde materiaal gratis naar TerraCyle® sturen. Overigens is het ook mogelijk om het materiaal voor meerdere Biotrue ONEday contactlensdragers tegelijk in te zamelen; op die manier vergaar je sneller je  bedrag voor het goede doel. Met als belangrijk effect dat meer mensen gaan recyclen.

Recycling past bij Biotrue
De Biotrue ONEday contactlens is gemaakt van HyperGel, dat net zoveel vocht bevat als het oog zelf en extra zuurstof doorlaat. De ontwikkeling ervan is gebaseerd op de natuurlijke werking van het oog. Pieter Bas: “Na 16 uur dragen, bevat deze daglens nog 98% van het vocht. Daardoor heb je de hele dag perfect kijkcomfort. De Biotrue ONEday contactlens is nu bovendien volledig recyclebaar. Het Recyclens Programma sluit hier dus naadloos bij aan.”

*) Onderzoek uitgevoerd door Rolf Halden van de Arizona State University.

**) Onderzoek in opdracht van Bausch+Lomb Nederland onder 530 dragers van contactlenzen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *