Wat ruist er door het struikgewas?

Tweede ‘Van kroeg tot kraamkamer’ tuintelling gestart

Zonder dat we het in de gaten hebben leven er heel veel vlinders, amfibieën, zoogdieren en vogels in onze tuin of op en rond ons balkon. Om mensen hier meer bewust van te maken, en ze te stimuleren om de dieren een handje te helpen, organiseert de Dierenbescherming in samenwerking met Jaarrond Tuintelling dit jaar voor de tweede keer de ‘Van kroeg tot kraamkamer’ tuintelling. De organisatie is niet alleen benieuwd naar welke dieren er in de Nederlandse tuinen voorkomen, maar ook naar wat ze daar komen doen. Via tuintelling.nl kan iedereen meetellen en aangeven of hun tuin vooral als kroeg, hotel of kraamkamer wordt gebruikt.

De Vlinderstichting meldt op haar website dat de vlinders het moeilijk hebben in ons land, meer dan de helft van de vlindersoorten staat op de Rode Lijst en wordt bedreigt in zijn voorbestaan. Veel padden en kikkers vinden de dood onder autobanden tijdens hun jaarlijkse trek. Sommige zoogdieren en vogels hebben moeite zich staande te houden, nu er met name op het platteland steeds minder overlevingsmogelijkheden voor ze zijn. Veel dieren trekken dan ook richting de door ons bewoonde wereld en daarbij spelen onze tuinen en balkons een belangrijke rol. In een tuin vol tegels kunnen dieren niet leven, maar met een paar eenvoudige aanpassingen kan iedereen de dieren een handje helpen.

Tuintelling
Om meer inzicht te krijgen in welke dieren er in de tuin voorkomen en of er grote verschillen zijn verdeeld over het land, vraagt de Dierenbescherming iedereen tussen 14 april en 13 mei mee te tellen en hun waarneming door te geven via de website tuintelling.nl/kraamkamer. Het gaat bij deze telling om vlinders, amfibieën, zoogdieren en vogels.

Femmie Smit, Programmamanager In het Wild Levende Dieren: “Als je eenmaal begint met tellen ontdek je steeds meer leven in je tuin of op je balkon en dat is precies wat we willen bereiken. Want hoe meer je bewust bent van al dat leven om je heen, hoe sneller je bereid bent er ook rekening mee te houden”.

Kroeg tot kraamkamer
Wie wat langer kijkt ontdekt dat het ene dier alleen even iets komt eten of drinken en de tuin als kroeg gebruikt, terwijl een ander dier er komt slapen, de tuin als hotel. Weer andere dieren planten zich er voort en brengen er hun kroost groot. In dat geval is er sprake van een kraamkamer. Uit de tuintelling van verleden jaar kwam dat 49,7% van de tuinen wordt gebruikt als kroeg, 31,1% als hotel en 19,2% als kraamkamer. De organisatie hoopt dit jaar op meer kraamkamers, want dat zou kunnen betekenen dat het de dieren beter afgaat in onze directe omgeving.

Diervriendelijke tuin
Op de website tuintelling.nl zijn ook tips te vinden om de tuin (nog) diervriendelijker te maken, want iedereen kan een steentje bijdragen aan de overlevingskansen van bijvoorbeeld de gehakkelde aurelia, de groene kikker, de eekhoorn en de merel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *