“Partner helpt onvoldoende met huishouden”

Veertien procent Nederlandse stellen ruziet vaker door lockdown

Maar liefst 21 procent van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner onvoldoende bijdraagt aan het huishouden. Onder hun mannelijke evenknieën bedraagt dit slechts negen procent. Dit blijkt uit onderzoek van Aanbiedingenfolders.nl onder 1.126 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door PanelWizard. Van alle ondervraagden zegt een zevende sinds de lockdown vaker ruzie te maken met hun partner.
In de afgelopen maanden hebben vooral jonge stelletjes (tot veertig jaar) vaker onenigheid met elkaar (24 procent). Een belangrijke aanleiding hiervoor lijkt de onderlinge verdeling van huishoudelijke taken. Zo stelt maar liefst 21 procent van de jongeren dat hun partner hen onvoldoende helpt in de huishouding, tegenover slechts veertien procent gemiddeld. “We brengen op dit moment veel meer tijd binnenshuis door dan voorheen”, zegt Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl. “Omdat we onze huizen intensiever zijn gaan gebruiken, worden ze ook een stuk sneller smerig. Wanneer je partner vervolgens bij de schoonmaak op de bank blijft liggen, kan ik me voorstellen dat dit voor ruzies zorgt.”
Huishoudskills
Niet alleen helpen mannen volgens het onderzoek te weinig in het huishouden, ook de manier waarop is volgens veel vrouwen ondermaats. Zo stelt maar liefst een kwart van de vrouwelijke respondenten zich te ergeren aan de manier waarop hun partner een gemiddelde huishoudelijk taak uitvoert. Mannen zijn minder kritisch, slechts vijftien procent stoort zich aan de huishoudskills van hun partner. Toch hoeft dit voor mannen geen reden te zijn om het dan maar helemaal niet meer te proberen. Zo vindt maar liefst 42 procent van de vrouwen het aantrekkelijk om hun partner bezig te zien in het huishouden. Van der Wal: “Dit is een gebied waar voor de gemiddelde man nog veel te halen valt, getuige het onderzoek. In plaats van de auto te wassen, kun je als man beter een keer de was doen of het huis stofzuigen. Niet alleen doe je je vrouw dan een plezier met een fris huis, het kan ook van positieve invloed zijn op jullie liefdesleven. Mocht het er uiteindelijk toch niet van komen, dan heb je altijd nog een schone woning.”
Smoesjes
Naast te weinig hulp in de huishouding leidt ook het massale thuiswerken tot veel ergernissen onder Nederlandse stellen. Zo stelt maar liefst elf procent van de ondervraagden dat hun partner onvoldoende rekening houdt met hun werk wanneer ze beiden vanuit huis werken. Opvallend genoeg hebben vrouwen (dertien procent) hier vaker last van dan mannen (negen procent). Uit het onderzoek blijkt echter dat negen procent van de ondervraagde mannen werk weleens als smoes gebruikt om onder huishoudelijke taken uit te komen. Onder vrouwen is dit slechts zes procent. Van der Wal: “Als je continu bij elkaar op de lip zit, is het belangrijk je aan elkaar aan te passen. Communiceren is hierbij cruciaal; als jouw vriend of vriendin niet weet dat jij om twaalf uur een belangrijke videomeeting hebt, kan je het hem of haar ook niet kwalijk nemen als er een stofzuiger op de achtergrond te horen is. Al is het natuurlijk niet de bedoeling hier misbruik van te maken door te gaan Netflixen op de werkcomputer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *