Één op de zes mensen met kleurenblindheid ondervindt hinder in werk

Kleurenblindheid komt vaker voor dan gedacht. Zo’n 700.000 Nederlanders zijn namelijk kleurenblind en zien geen verschil tussen bovenstaande afbeeldingen. Opvallend is dat kleurenblindheid vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Waar 8 procent van de mannelijke bevolking moeite heeft met het onderscheiden van bepaalde kleuren, is dat bij vrouwen slechts 2 procent. Maar wat is kleurenblindheid en wat zien mensen die kleurenblind zijn? Specsavers toetste de impact die kleurenblindheid heeft op het dagelijks leven. Wat blijkt? Mensen die kleurenblind zijn voelen zich wel degelijk belemmerd in hun werk en dagelijkse bezigheden. 

Uit het onderzoek, dat Specsavers uitvoerde onder ruim 12.000 Nederlanders, blijkt dat mensen met kleurenblindheid hiervan het vaakst last hebben met het combineren van kleding (57%), bij het lezen van tijdschriften of websites (19%) en tijdens het winkelen of boodschappen doen (16%). Daarnaast geeft 16 procent van de mensen met kleurenblindheid aan dat het hen belemmert in hun werk. Denk aan beroepen in de technische sector: het onderscheiden van gekleurde elektriciteitskabels, lichtknoppen en kleurcoderingen is voor deze groep erg lastig – of zelfs onmogelijk. Bovendien zijn beroepen als piloot, machinist en sommige militaire functies überhaupt niet toegankelijk voor mensen met kleurenblindheid. Maar ook artsen, fotografen en schilders kunnen problemen tijdens hun werk ervaren wanneer zij kleuren moeilijk kunnen onderscheiden.

Door rood rijden?
Met bijna driekwart miljoen Nederlanders die last hebben van kleurenblindheid, is het de meest voorkomende visuele afwijking. Kleurenblind zijn heeft meer impact op de dagelijkse dingen dan men wellicht denkt. Simone Stad, optometrist bij Specsavers: “Van de mensen met kleurenblindheid is 99,9 procent rood/groen-kleurenblind. Op sommige vlakken wordt hier al rekening mee gehouden. Zo hebben verkeerslichten een dubbele codering: rood is altijd het bovenste licht. Als dit niet zo was, zou één op de twaalf mannen de gekleurde signalen fout interpreteren. Het grote probleem is echter dat de waarneming voor mensen met kleurenblindheid niet is voor te stellen voor iemand die hier geen last van heeft. Zo wordt de ene kleur groen gewoon als groen ervaren en een andere kleurvariatie van groen als rood, bruin of oranje. Kleine nuances maken de verschillen. Dit maakt het in veel situaties niet eenvoudig om een oplossing te bieden die voor alle mensen met kleurenblindheid werkt.”

Doe de test!

Testen of je kleurenblind bent? Doe dan de bekende ‘Ishihara’-kleurentest, zoals de afbeelding hierboven. Links het originele beeld, met daarnaast het beeld volgens de waarneming van een kleurenblinde. Zie je twee identieke plaatjes? Dan is de kans groot dat je kleurenblind bent. Om officieel vast te stellen of je kleurenblind bent dien je de originele kleurentest in print te gebruiken.

Bronnen: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *