Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens ontbijt

healthy breakfast with yogurt and granola

Populariteit brood neemt af, zuivel steeds vaker op ontbijttafel

Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt, zo blijkt uit onderzoek van Campina naar Nederlandse ontbijtgewoonten. Opvallend is dat de populariteit van brood en crackers als ontbijt in de afgelopen vijf jaren lijkt afgenomen. Zuivel – en dan met name gecombineerd met bijvoorbeeld havermout of fruit – staat daarentegen vaker op de ontbijttafel. Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt nog steeds over. Als er wel ontbeten wordt, gebeurt dat bij voorkeur aan de keukentafel of op de bank.

De zes opvallendste onderzoeksresultaten op een rij:

1.    Een op de vijf Nederlanders kijkt televisie tijdens het ontbijt.
2.    Zuivel staat steeds vaker op de ontbijttafel, brood en crackers minder vaak.
3.    Een kwart van de Nederlanders slaat het ontbijt nog steeds over.
4.    Sportend Nederland ontbijt het liefst vóór het sporten.
5.    Een meerderheid van de Nederlanders ontbijt uit gewoonte.
6.    Het merendeel van de Nederlanders besteedt maximaal vijf minuten aan het bereiden van het ontbijt.

Bank populaire plek voor ontbijt
Naast televisiekijken zijn ook ‘niets doen’ (17,8%), het lezen van de krant (13,4%) en praten met vrienden, familie of collega’s (13,8%) veelgenoemde ‘bezigheden’ tijdens het ontbijt. Voor ongeveer een derde van de ondervraagden is de bank de favoriete ontbijtplek. De populariteit van zuivel als ontbijt lijkt toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.

Gewoontedieren en snelle ontbijters
Een kwart van de ondervraagden slaat het ontbijt nog steeds over. Doordeweeks zien Nederlanders het ontbijt voornamelijk als een gewoonte (60,8%) en een bron van energie (41,2%). In het weekend nemen Nederlanders vaker de tijd om van het ontbijt te genieten. Ruim de helft van de ondervraagden sport minimaal één keer per week, waarbij een meerderheid doorgaans voorafgaand aan het sporten ontbijt. Snelheid is ook een factor van belang voor ontbijtend Nederland en niet alleen als er moet worden gesport. Bijna de helft van de ondervraagden besteedt maximaal vijf minuten aan het klaarmaken van het ontbijt. Of het weekend is lijkt voor veel Nederlanders niet veel uit te maken: ruim een kwart trekt er op zaterdag en zondag slechts zes tot tien minuten voor uit.

Over het onderzoek
Campina voerde dit onderzoek uit in samenwerking met onderzoeksbureau Novio Research, om meer inzicht te verkrijgen in de ontbijtgewoonten van (sportend) Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder 533 respondenten in de leeftijd van 20 tot en met 65 jaar.

Naamloze bijlage 00271

Kijk voor meer inspiratie voor een sterke start van de dag op het Campina ontbijtplatform. Probeer bijvoorbeeld eens een ‘Yoghurt on the go’, ‘Karnemelksmoothie met zomerfruit’ en ‘Reinder Nummerdor’s favoriete ontbijt’.

Infographic_HoeOntbijtNederland_Campina-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *