Kwart Nederlanders maakt ruzie over schoonmaken huis

Een op zes heeft weleens onenigheid over wie er kookt

26 procent van de Nederlanders heeft weleens ruzie met hun partner of huisgenoot over de hygiëne in huis. Dit blijkt uit een onderzoek van Keukenloods.nl, uitgevoerd door Panelwizard onder 1.019 Nederlanders. En de schoonmaak is niet de enige huishoudelijke taak waar wel eens discussie over ontstaat. Ruim zeventien procent van de ondervraagden zegt wel eens ruzie te maken over wie er kookt.
Naast de schoonmaak en de bereiding van het avondeten lopen de gemoederen ook regelmatig hoog op als het gaat over het boodschappenbudget. Zo geeft zeventien procent van de ondervraagden aan wel eens ruzie te maken over de kosten van de boodschappen. Onder twintigers ligt dit percentage zelfs op 40 procent. “Het verbaast mij niet dat jongere stellen vaker discussies hebben over de kosten van de boodschappen. Deze groep mensen heeft over het algemeen een kleiner budget en als de een vaker dure producten koopt dan de ander, kunnen hier spanningen door ontstaan”, zegt Jeroen Langenberg van Keukenloods.nl.
Grootste irritatie
Er wordt in Nederlandse huishoudens dus regelmatig geruzied over eten koken, de boodschappen en de schoonmaak, maar wat is nu de grootste bron van irritatie? Het antwoord is rommel in huis en het niet opruimen daarvan. Met name vrouwen ergeren zich aan de troep die hun partners maken en niet opbergen. Mannen vinden vooral dat hun wederhelften te veel zeuren over ‘zogenaamde’ rommel in huis. Hoewel er ook mannen zijn die klagen over hun rommelige vriendin of vrouw: “Heel het huis staat vol met schoenen, op de trap, midden in de woonkamer, je kan nergens kijken of ze laat haar schoenen slingeren. Geef die krengen een vaste plek”, aldus één van de mannelijke ondervraagden.
Weerzin huishoudelijke taken
Een andere huishoudelijke taak die niet erg geliefd is, is afval scheiden. 27 procent van de Nederlanders zegt dit een vervelende klus te vinden. Onder jongeren ligt dit percentage zelfs op 40 procent. Hoewel er dus behoorlijk wat weerzin is tegen het uitvoeren van huishoudelijke taken, betekent dit niet dat ze minder vaak worden uitgevoerd. Ruim drie op de vijf Nederlanders zegt namelijk minstens één keer weg de keuken schoon te maken. Langenberg: “Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die huishoudelijke taken leuk vinden, toch denk ik dat het merendeel zich wel realiseert dat het belangrijk is om de boel goed schoon te houden, en dan vooral de keuken. Dit is de plek waar al het eten wordt bereid en het is natuurlijk wel belangrijk dat dit in een hygiënische omgeving gebeurt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *