Je poep checken kan je leven redden

MLDS pleit voor verlaging leeftijdsgrens bevolkingsonderzoek 

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker. Elke dag krijgen 33 mensen in Nederland de diagnose darmkanker. Daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. Astrid Streng, projectleider bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS): “Darmkanker eist elke dag twaalf levens. Dat is een indrukwekkend, maar ook een deprimerend aantal. Gelukkig zien we al jaren een daling in het aantal mensen dat overlijdt door darmkanker. Niet doordat het minder vaak voorkomt, maar doordat het vroeger wordt opgespoord.”

Vroege opsporing door bevolkingsonderzoek
Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn er meer mogelijkheden om de ziekte te behandelen. Ook is er meer kans op genezing en op een betere kwaliteit van leven na de kanker. Juist daarom is mede op initiatief van de MLDS het bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) ingevoerd. Het Nederlandse bevolkingsonderzoek spoort duizenden gevallen van darmkanker op en voorkomt zelfs één op de drie sterfgevallen door de ziekte. Het kan echter nog succesvoller. Daarom pleit de MLDS voor verlaging van de leeftijdsgrens van 55 naar 50 jaar. Dat is in lijn met Europese richtlijnen, levert gezondheidswinst op en is relatief eenvoudig te organiseren.

Wees alert, kijk achterom 
Voor iedere Nederlander, ongeacht je leeftijd, is het raadzaam om naast het BVO ook altijd zelf alert te zijn. Dit begint met achterom kijken na een toiletbezoek én bij het herkennen van de signalen van darmkanker. Niet iedereen is bekend met de signalen van darmkanker. Daarom raadt de MLDS aan om de speciaal ontwikkelde 7-signalentest te doen (https://www.mlds.nl/7-signalen-darmkanker-test/) om de signalen te leren kennen. En om altijd naar de huisarts te gaan als je bloed bij je ontlasting hebt.

Liever voorkomen dan genezen
De MLDS voert samen met KWF de alliantie AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie aan. De alliantie streeft samen met andere gezondheidsfondsen naar een Gezonde Generatie in 2040. Er is sterk bewijs dat alcohol samenhangt met een verhoogde kans op darmkanker. Zo hangt ieder glas alcohol per dag samen met een verhoogd risico op darmkanker van 7%. Het risico op darmkanker wordt met name groter als men twee of meer glazen alcohol per dag drinkt. De MLDS zet zich daaromspecifiek in voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. 

Over MLDS
Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. Meer bewustwording, vroege opsporing en een betere kwaliteit van leven. Daar zetten we ons samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag vol overgave voor in. We financieren mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen. En we maken ons er sterk voor dat iemand die ziek is snel de juiste behandeling krijgt. Maar veel liever voorkomen we dat iemand een spijsverteringsziekte krijgt. Daarom zeggen we tegen iedereen in Nederland: Listen to your guts! Want je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. www.mlds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *