Het blauwe wonder: De oogst van bosbessen op de Willinger hoogheide

Leuk voor gezinnen- avontuurlijke rondleidingen door het bijzondere landschap 

Een uitstapje naar de bosbessen: het geeft het gevoel van hoogzomer, wanneer de wandelaars op de hoogheide bij Willingen bosbessen gaan oogsten. De blauwe, aromatische vruchtjes zijn rijp. En iedereen mag die naar hartenlust plukken. 

Met enthousiasme wordt er ieder jaar opnieuw verzameld. Want de blauwe bessen hebben een verleidelijk aroma en smaken zo goed als ze er uitzien. Het is heerlijk om ze direct van de struiken te genieten, terwijl het vruchtensap de lippen paars kleurt. 

Veelzijdige vruchtjes
Vooral kinderen beleven enorme pret aan deze oogst. IJverig vullen ze hun emmertjes tot aan de rand. Thuis en op de vakantielocatie laten deze besjes zich tot allerlei lekkernijen verwerken, bij voorbeeld in cake en gebak, als fruitige toevoeging aan yoghurt en vanille-ijs, als smoothie, in de bekende pannenkoeken of als jam of siroop. Dit Willinger superfruit, vrij van plastic verpakkingen, van de struiken oogsten: verser bestaat niet! 

En volgens de deskundigen zijn deze vruchtjes zondermeer gezond. De bosbessen versterken het immuunsysteem dankzij de hoge gehalten aan vitamine C en E. Daarnaast hebben ze nog meer positieve werkingen, bij voorbeeld als leverancier van ijzer. 

Op bijzonder zonnige plekken gedijen zelfs de bloedrode veenbessen, een typische vrucht van de Willinger hoogheide. Deze veenbessen passen uitstekend bij wildgerechten en laten zich ook goed verwerken tot chutney’s en compote. 

Tot in augustus en het begin van september vinden verzamelaars op de hoogheide bessen. Om de unieke flora en fauna van de hoogheide te beschermen, is de commerciële oogst van deze bessen verboden. Het „puur kammen“ van de struiken brengt namelijk schade toe aan het gevoelige, biologische evenwicht in dit cultuurlandschap. Bezoekers worden daarom dringend verzocht om de uitgestippelde wandelpaden niet te verlaten om op deze wijze bij te dragen aan het behoud van dit waardevolle landschap. 

Fascinerend natuurverschijnsel
Een trektocht over de hoogheide loont de moeite en zeker niet alleen vanwege het zomerse vruchtenbuffet. De grootste hoogheide van Noordwest-Duitsland in Willingen fascineert door zijn unieke planten- en dierenwereld. Tussen berken, brem, mossen, varens en grillig gevormde dennen vinden de hobby-biologen zelfs planten die normaal in de Alpenlanden en binnen de poolcirkel voorkomen. Bijzondere vogelsoorten zijn er inheems. En momenteel bloeit de hei als een bijna eindeloos tapijt van violette heideplanten en dat op een groot gebied. Een indrukwekkende blik en de moeite waard om met een fotocamera of camera van een mobiele telefoon vast te leggen. 

Met wandelgidsen onderweg
Bij geleide wandelingen over de hoogheide horen gasten uit deskundige monden van ervaren gidsen veel wetenswaardigheden over dit voor Europa bijzondere landschap en de wijze waarop het wordt onderhouden. Een wandeling over het bloeiende heidelandschap op 16 augustus en een tocht onder het motto „Hoogheide in het Rothaargebergte” op 23 augustus geeft meer informatie over deze bijzondere vegetatie boven 700 meter boven NAP. 

De start van deze rondwandelingen is steeds om 10.00 uur vanaf het Bezoekerscentrum in Willingen. Voor verdere informatie: www.naturpark-diemelsee.de 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *