Helft Nederlanders shopt kerstdiner in de bonus

Maar liefst 53 procent van de Nederlanders koopt hun boodschappen voor het kerstdiner het liefst zoveel mogelijk in de bonus. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.012 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Deze drang om te besparen, komt ook tot uiting aan de kersttafel. Zo probeert een zesde van alle ondervraagden tijdens het kerstdiner zoveel mogelijk producten uit hun kerstpakket te gebruiken.
Van alle Nederlanders shoppen Drentenaren (77 procent) hun kerstboodschappen het vaakst in de bonus, Friezen doen dit met 38 procent het minst. Met 33 procent zetten zij hun gasten echter wel het vaakst producten uit het kerstpakket voor. “Mijn vriendin en ik hebben er een spel van gemaakt om ieder jaar tijdens het kerstdiner ingrediënten uit het kerstpakket van mijn vader te herkennen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Vorig jaar waren het een luxe cranberry paté en soepstengels met een of andere exotische tapenade. Overigens doet dit niks af aan de kwaliteit van de producten; zowel mijn vriendin als ik hebben onze vingers erbij opgegeten.”
Eigen bijdrage
In plaats van te besparen op de kerstboodschappen of zoveel mogelijk producten uit het kerstpakket te gebruiken, zijn er ook andere manieren om het kerstdiner financieel behapbaar te houden. Een daarvan is het sturen van een tikkie. Maar liefst 69 procent van de ondervraagden is bereid om de gastheer en/of -vrouw financieel tegemoet te komen tijdens kerst. Met 83 procent zijn jongeren hiervan de grootste voorstanders. Daarbij geldt echter wel het devies: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Een op de zes Nederlanders ergert zich namelijk aan familieleden en vrienden die zich op culinair gebied uitsloven tijdens kerst. Vooral Drentenaren (23 procent) zijn geen liefhebbers van een overdaad aan culinaire opsmuk tijdens de feestdagen. Franke: “Ik probeer mijn ouders al jaren achter elkaar een bijdrage te geven voor het kerstdiner. Ze hebben het alleen nog nooit geaccepteerd en ik ben bang dat ze het dit jaar ook niet doen. Ik pak daarom altijd extra uit met hun kerstcadeau. Als het eenmaal onder de boom ligt, kunnen ze het niet meer weigeren. Terugsturen doen ze het gelukkig nooit.”
Kerstgedoe
Uit het onderzoek blijkt verder dat niet iedereen evenveel voldoening haalt uit het organiseren van een kerstdiner. Zo stelt maar liefst 35 procent van de ondervraagden dat de uiteindelijke voldoening niet opweegt tegen het bijbehorende geregel en gedoe. Het is wellicht hierdoor dat 39 procent van de Nederlanders het liefst helemaal geen gasten uitnodigt voor het kerstdiner. Opvallend genoeg vieren vooral Drentenaren (50 procent) de feestdagen graag bij anderen. Franke: “Een aantal jaren geleden heb ik bij wijze van experiment het jaarlijkse familiediner bij mij thuis georganiseerd. Ik heb me toen echt verkeken op wat er allemaal bij komt kijken, zowel in de aanloop als daarna. Voor de nabije toekomst heb ik mezelf daarom voorgenomen om alleen nog maar aan te schuiven. Misschien dat ik daarna nog een keer een poging doe, al ben ik stiekem van plan net zolang te wachten totdat iemand ernaar vraagt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *