Geen tijd voor een gezond ontbijt?

Happy mother and daughter having breakfast in kitchen
Wist je dat… 

• …25% van de Nederlanders in de leeftijd 19 tot 50 jaar niet elke dag ontbijt?*

• …11% van deze groep zelden tot nooit ontbijt?* Dit percentage is hoger dan in alle andere leeftijdsgroepen.

• …het percentage dagelijkse ontbijters sterk afneemt in de leeftijdsgroep van 9 tot 18 jaar (84%) en 19 tot 50 jaar (75%)? In de leeftijd 1 tot 8 jaar ontbijt 97% dagelijks.*

• …in het weekend het ontbijt 10 minuten langer duurt dan op werkdagen?

 

In het kader van deze ontbijtcijfers heeft Zespri 5 tips geschreven voor een gezonde ontbijtroutine. Hierin past de gele kiwi perfect, want:

 • De gele kiwi is topleverancier van vitamine C : één Zespri SunGold kiwi per dag levert 161,3 mg vitamine C. Dit is ruim de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C geeft je energie en houdt je vitaal zodat je opgewekt alles uit die lange zomerdagen kan halen!
 • De gele kiwi is calorie-arm : de SunGold telt slechts 79 calorieën per 100 gr en helpt dus je gewicht onder controle te houden.
 • De gele kiwi helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden; dus bye bye hongergevoel!

5 tips voor een gezonde ontbijt routine

1. Maak van het ontbijt een dagelijkse gewoonte 

Geen tijd voor een gezond ontbijt? Of krijg jij ‘s morgens geen hap door je keel? Start je dag dan op zijn minst met een gezond stuk fruit zoals bijvoorbeeld een kiwi, verfrissend lekker en rijk aan al de voedingstoffen die je nodig hebt voor de start van een productieve dag. Daarna kun je geleidelijk andere voedingsgroepen opnemen in je ontbijt, zoals zuivel of ontbijtgranen.

2. Zet alles de avond ervoor klaar 

Ben jij na het opstaan altijd meteen druk, druk, druk? Zet je ontbijtje alvast de avond ervoor klaar. Ga voor makkelijke opties zoals een gekookt eitje, granen, magere yoghurt en natuurlijk vers fruit. Tip: schil je fruit de avond ervoor en zet het in de koelkast, dat scheelt je de volgende ochtend werk! Zin in een heerlijke ontbijt smoothie? Zet je blender dan alvast klaar.

3.Think out of the box: kiwi for breakfast 

Beperk je niet tot de traditionele ontbijtcombinaties. Experimenteer! Gele kiwi’s zijn een zoete, verfrissende en gezonde manier om je dag te beginnen. Je kunt ze toevoegen aan je muesli, havermoutpap of yoghurt. Of eet een losse kiwi naast je lievelingsontbijt. Zo heb je een echt power ontbijtje!

4. Verdeel je ontbijt over de ochtend 

Als je na het opstaan echt geen grote trek hebt, begin dan met iets kleins zoals een bakje yoghurt of een volkoren cracker. Later in de ochtend kun je dan een gezonde snack nemen als aanvulling op je ontbijt. Een stuk vers fruit, zoals een kiwi, is een goede keuze.

5. Bouw je gezonde ontbijtroutine langzaam op 

Verwacht niet meteen wonderen van jezelf. Begin jouw missie met twee gezonde ontbijtjes per week; ga daarna voor drie, en zo verder. Jouw uiteindelijke doel is om iedere dag met een gezond ontbijt van start te gaan!


Zomerse ontbijtreceptjes

ontbijttoetje
Ontbijttoetje met haverkoekjes, yoghurt en gele kiwi
Start je dag goed door gele kiwi toe te voegen aan je ontbijt. Boordevol vezels, vitamine C en ook nog eens calorie-arm. De gele kiwi zorgt bovendien dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Een ideale basis voor een fitte en vitale zomer! Dit ontbijttoetje is een feestje om je dag mee te beginnen. Licht, voedzaam en super lekker!Ingrediënten voor 4 personen

 • 100 g haverkoekjes
 • 400 g yoghurt
 • 8 noten
 • 4 Zespri SunGold kiwi’s
 • 4 lepels honing of agavesiroop (optioneel)

 

Bereidingswijze

Schil de Zespri SunGold kiwi’s en snijd ze in gelijke blokjes. Hak de noten in grove stukken.

Verkruimel de koekjes en verdeel de kruimels en de noten over de 4 glaasjes. Bedek met yoghurt en honing (optioneel).

Werk af met stukjes kiwi en zet de glaasjes in de koelkast tot je ze opdient.

 

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 322.65 kcal

Vet: 13.47 g

Koolhydraten: 40.27 g

Proteïne: 7.81 g

Vitamine C: 161.92 mg

 

rijstepap
Rijstpap met gele kiwi en kaneel
Start je dag goed door gele kiwi toe te voegen aan je ontbijt. Boordevol vezels, vitamine C en ook nog eens calorie-arm. De gele kiwi zorgt bovendien dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Een ideale basis voor een fitte en vitale zomer! Rijstpap als ontbijt, daar had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht. Dit heerlijke recept dat je de avond van te voren al klaar kunt maken, brengt je alle zoetheid en energie om de dag goed te starten.Ingrediënten voor 6 personen

 • 2 Zespri SunGold kiwi’s
 • 125 g rijst
 • 1 l melk
 • 150 g room
 • 1 geraspte citroenschil
 • 1 kaneelstokje
 • 150 g suiker

 

Bereidingswijze

Was de rijst met koud water om een deel van het zetmeel te verwijderen totdat het stromende water transparant is. Giet af.

Meng de melk met de room, de citroenschil en het kaneelstokje in een pan. Laat koken op een laag vuurtje. Zodra het kookt, voeg de rijst toe. Kook gedurende 18 minuten verder op een gemiddeld vuurtje. Neem de pan van het vuur, verwijder de citroenschil en het kaneelstokje, voeg de suiker toe, roer en laat rusten. Laat afkoelen in de koelkast.

Schil de kiwi’s en snijd in fijne stukjes. Garneer de rijstpap met de stukjes kiwi.

 

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 451 kcal

Vet: 17 g

Koolhydraten: 62 g

Proteïne: 10 g

Vitamine C: 38 mg

 

smoothie
Smoothie met gele kiwi, abrikozen en havermelk
Start je dag goed door gele kiwi toe te voegen aan je ontbijt. Boordevol vezels, vitamine C en ook nog eens calorie-arm. De gele kiwi zorgt bovendien dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Een ideale basis voor een fitte en vitale zomer! Deze voedzame smoothie met Zespri SunGold kiwi, abrikozen, amandelen en dadels is een echt powerontbijt. Dit recept bevat veel vezels en vitamine C. Het is een natuurlijke bron van folaat en kalium.Ingrediënten voor 4 personen

 • 4 Zespri SunGold kiwi’s
 • 4 abrikozen
 • 500 ml havermelk
 • 30 g amandelen
 • 3 ontpitte dadels

 

Bereidingswijze

Schil de Zespri SunGold kiwi’s en snijd in blokjes.

Was de   abrikozen,   snijd   ze   in   twee en verwijder de pit.

Doe de kiwi’s, abrikozen, amandelen, dadels en havermelk in een blender of keukenmachine.

Mix de ingrediënten, giet in de glazen en dien op.

 

Voedingswaarden per portie

Calorieën: 389.8 kcal

Vet: 19.2 g

Koolhydraten: 36.92 g

Vezel: 6.82 g

Proteïne: 9.64 g

Vitamine C: 164.4 mg

 

 

 

 

*RIVM: The Diet of the Dutch. Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *