Deze zomer: Zeeuws Museum ‘on tour’ in Vlissingen en Breskens

In de zomermaanden breidt de tentoonstelling Nooit meer werken vanuit het Zeeuws Museum zich uit naar leegstaand erfgoed in Vlissingen en Breskens. In de maanden juni, juli en augustus kan men op de fiets en met de veerboot een boeiende route door Walcheren en Zeeuws Vlaanderen maken.

Het Zeeuws Museum stelt zich een wereld voor waarin werken niet meer de belangrijkste structuur vormt waarop ons leven en onze omgeving zijn ingericht. Werk verandert voor iedereen in rap tempo: flex wordt de norm en machines gaan de mens in steeds meer beroepen aanvullen of vervangen. In de toekomst speelt werk voor jong en oud een nieuwe rol. Een zevental kunstenaars duikt in dit thema tegen de achtergrond van de Zeeuwse vrijetijdsindustrie in een tentoonstelling op drie locaties. Neem deze zomer in Zeeland de tijd voor bezinning over werk en vrije tijd.

Met werk van: James Beckett, Jeremy Deller, Janne van Gilst, Manon van Hoeckel, Christian Jankowski, Lisette Olsthoorn en Ottonie von Roeder.

Buiten de (museum)muren
Met trots presenteert het Zeeuws Museum deze zomer twee buitenlocaties. Het museum geeft op deze plekken een tijdelijke invulling aan leegstaand vastgoed. De provincie Zeeland zet vanuit haar Leefbaarheidsagenda in op aandacht voor leegstaand vastgoed en tijdelijke bestemmingen. Het Zeeuws Museum ziet het als een bijzondere uitdaging die met beide handen is aangenomen. Op een spannende locatie in Vlissingen presenteert social designer Manon van Hoeckel een project over de (nieuwe) inwoners van deze stad. In de haven van Breskens brengen het Zeeuws Museum en het Visserijmuseum de collecties bij elkaar rondom het veranderende werk in de haven.

Op fietsavontuur
Met een fietsroute die langs het museum, de buitenlocaties, de veerboot en andere markante plekken voert biedt het museum een uniek dagje Zeeland. Deze route kan in Middelburg, Vlissingen of Breskens worden gestart van juni tot en met augustus. De routekaart is eind mei verkrijgbaar in het Zeeuws Museum en digitaal op de website.

Zeeuwse economie
In Zeeland is de veranderende rol van werk goed zichtbaar: de beeldbepalende iconen van boer en visser worden langzaam vervangen door het beeld van zon, zee en strand. Een getuige hiervan is het leegstaand erfgoed in het Zeeuwse landschap. Het Zeeuws Museum brengt een dagbladspecial uit bij de PZC en trekt op met Omroep Zeeland om de betekenis van deze veranderingen voor Zeeland verder te onderzoeken en te delen met een zo breed mogelijk publiek.

Zeeuws Museum
Naast Nooit meer werken kan de bezoeker ook genieten van de collectie presentatie Dit is Zeeland. Wars van chronologie en conventies, brengt deze permanente tentoonstelling vele perspectieven op de cultuur en geschiedenis van Zeeland samen. Het Zeeuws Museum inspireert bezoekers en prikkelt hun verbeeldingskracht. Op eigentijdse wijze verbindt het museum nieuwe generaties met het erfgoed van Zeeland.

Steungevers
Het Zeeuws Museum wordt structureel ondersteund door de Provincie Zeeland en de Gemeente Middelburg en ontvangt genereuze steun van BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor de programmering.

De inrichting van de tentoonstelling is een ontwerp van het vormgevers duo Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld, die ook al tekende voor de inrichting van de permanente tentoonstelling Dit is Zeeland.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Nooit meer werken – locaties

Tentoonstelling in Zeeuws Museum
Met werk van: James Beckett, Jeremy Deller, Janne van Gilst, Christian Jankowski, Lisette Olsthoorn en Ottonie von Roeder.
27 april 2019 tot en met 3 mei 2020

Interventie Manon van Hoeckel in Vlissingen
Zaterdag 1 juni tot en met zondag 1 september 2019

Tentoonstelling met Visserijmuseum in Breskens
Zaterdag 1 juni tot en met zondag 1 september 2019

 

Foto: Koen Hauser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *