De meest vegan-friendly steden van Nederland

Niet overal heb je even veel keuze als het gaat om vega(n) food, maar wel in deze steden! Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft aan de hand van gegevens van Happy Cow onderzocht welke steden in Nederland het meest vegan-friendly zijn in verhouding tot het aantal inwoners per de stad. Zondag 1 november staat geheel in het teken van plant-based eten, het is dan world Vegan Day! Vroeger betekende een vegan dieet alleen maar kikkererwten of linzen, maar tegenwoordig worden er waanzinnige creaties geserveerd. Een veganistisch dieet is al een tijdje in opmars en is een trend die blijft groeien. Misschien wil je een positieve bijdrage leveren aan het klimaat, zie je dieren als vrienden en niet als voedsel, of uit overweging voor je eigen gezondheid. Nu we ons favo restaurant of café niet meer fysiek kunnen bezoeken, wordt het tijd om de horeca met bestellingen voor thuis te supporten!

Deze 10 steden bieden een ruim scala aan vega(n)-friendly opties, ook thuisbezorgd:

1. Amsterdam – 6.0 restaurants per 15.000 inwoners
Waar het normaal buiten bruist op de Amsterdamse grachten, is dit nu naar de huiskamers verplaatst. Echter niet getreurd want het is een echt walhalla voor een plant based dieet, met genoeg takeaway opties. Rainbowls is bijvoorbeeld een echt feestje om in huis te halen, wat confetti op je bord kan nooit kwaad! Bij Oliver Green kun je een bestelling ook zeker wagen. Of heb je trek in een heerlijke vegetarische gyros? Dan moet je echt even langs Vleesch noch Visch fietsen. Iets te vieren? Haal je vegan-taart dan bij Willem-pie bakery, om je vingers bij af te likken.

2. Maastricht – 5.5 restaurants / 15.000 inwoners
Ook in Maastricht zit het wel snor als je opzoek bent naar Vegan-friendly opties. Er zijn weinig restaurants die puur vegan zijn, maar enorm veel restaurants die vegan-opties aanbieden! Mocht je samen met je carnivoor vrienden eten, dan is er voor ieder wat wils! We moeten het helaas even zonder de knuffels van de katten doen, maar ook Pluk Cats & Coffee is bezig met thuisbezorg opties! Hun heerlijke vegan taarten kan je ook bestellen. Ook Livin Room heeft vegan opties die ze thuisbezorgen of waar je kan afhalen.

3. Leiden – 5.1 restaurants / 15.000 inwoners
Brons gaat naar Leiden waar veel vegan-friendly opties te scoren zijn. Anders dan de naam doet vermoeden staat het Slachthuis ook voor je klaar met hun takeaway service om je heerlijke vegan gerechten te blijven bezorgen. Ook een workshop vegan taarten bakken is een optie! Vegan opties zoals de paddenstoelenburger met vegan kaas en pompoenchutney bestel je bij Catootje aan de markt, en smikkelen maar op de bank.

4. Utrecht – 4.4 restaurants / 15.000 inwoners
Ook de gezellige studentenstad Utrecht blijft niet achter en schotelt vegan en veggie gerechten voor. Jamjamjam Roti met vegan vulling bij Roti Shop de dom, say no more please! Ook de gezellige vibes van WAKU WAKU wil je in huis halen, de website is perfect ingericht om je drie gangen menu, maar ook losse gerechten te bestellen. Loaf is de bakker waar je een heerlijk Zuurdesembrood scoort! 

5. Alkmaar – 4.3 restaurants / 15.000 inwoners
Bekend om de kaasmarkt, is Alkmaar nu ook berucht als een vegan-friendly stad met maar liefst 27 vegan-vriendelijke restaurants en cafés. Comics, gitaren en skateboards is niet alles wat je bij Trooper tegenkomt, cravings naar Vegan junkfood? Dan ben je hier aan het juiste adres. Voor macarons hoeven we niet perse naar Frankrijk af te reizen, in Alkmaar vind je zelfs de vegan versie, bij A.C de Boer!!

6. Nijmegen – 3.7 restaurants / 15.000 inwoners
De oudste stad van Nederland gaat ook met de tijd mee en biedt een assortiment vegan opties. Helaas kunnen we even niet meer genieten van de leuke inrichting bij TATI Nijmegen, maar gelukkig kunnen we nog wel een broodje vegan kroket of een lekkere bowl afhalen. Daarnaast kan je in Nijmegen bij Toons Groente & fruithoek en de wekelijkse biologische boerenmarkt ook terecht voor vegan opties.

7. Hilversum – 3.2 restaurants / 15.000 inwoners
In Hilversum kunnen vegan liefhebbers hun hart ophalen, met 18 vegan-vriendelijke restaurants. Mr. vegan foodbar staat ook tijdens deze crisis gewoon tot je beschikking met afhaal opties. Ook de Egyptische streetfood bar Abu Amr blijft 100% plant based serveren in onze huiskamers.

8. Groningen – 3.1 restaurants / 15.000 inwoners
Naast het beklimmen van de Martinitoren aan de Grote markt kan je in Groningen bij 33 vegan-vriendelijke terecht.Bij Britta kan je heerlijke vegan of glutenvrije taarten bestellen, om op te halen of ze bezorgd met de fiets aan huis! Daarnaast biedt De herbivor ook heerlijke traktaties voor alle vegan-lovers.

9 & 10. Den Bosch & Amersfoort – 2.7 restaurants / 15.000 inwoners
Den Bosch en Amersfoort gaan eigenlijk gelijk op, beide steden hebben veel te bieden voor ieder die zich graag in de vegan-vriendelijke keuken beweegt. Met 28 vegan-vriendelijke café’s en restaurants om uit te kiezen. In Den Bosch is het Oerwoud een heerlijke plek om neer te strijken, met zowel een plantenwinkel, waardoor je in de jungle je koffie drinkt. Nu dus even op bestelling. In Amersfoort heeft het Bindicafe een super To Go kaart voor je samengesteld.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Onderzoeksmethode
De gegevens zijn in oktober 2020 verzameld via Happy Cow, een community die reizigers helpt bij het vinden van plant-based, vegetarisch, maar vooral veganistische voeding. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants, het aantal vegetarische restaurants en ook de restaurants met vegan opties afgewogen tegen het aantal inwoners van de 37 grootste steden in Nederland, met meer dan 75.000 inwoners.

Over Holidu
Holidu heeft als missie om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Ook helpt het eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en service oplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa. Voor meer informatie kijk op: www.holidu.nl en www.bookiply.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *