De aardappel staat in de winter weer steeds vaker op tafel

Vorige winter zijn er 2,5 miljoen kilo meer (iets) kruimige aardappelen gegeten dan het jaar daarvoor

Het aardappelrooien is in volle gang en nu het buiten kouder wordt, is ook het stamppotseizoen weer begonnen. En deze oerhollandse eenpansmaaltijd die voortbouwt op een traditie van ruim vijf eeuwen lijkt aan populariteit te winnen. Uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen, opgevraagd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), blijkt dat er in de winter van 2020/2021 ruim 3% meer (iets) kruimige aardappelen – stamppot aardappelen – zijn gegeten dan het jaar daarvoor. In totaal gaat het om 2,5 miljoen kilo. Nielsen verwacht dat deze trend deze winter wordt doorgezet.

Boerenkool meest populaire stamppot
Uit een groot pieper-onderzoek, recentelijk uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van de NAO, blijkt dat boerenkool nog altijd de favoriete stamppot is onder Nederlanders (34%), gevolgd door andijvie (20%). Zuurkool en hutspot delen de derde plek (17%). Daarnaast is de stamppot met zuurkool bij ouderen opvallend populairder dan bij de andere leeftijdscategorieën, en bij degenen onder de 40 is dat vooral andijvie. 

Geliefd tijdens koude dagen
Gerechten met aardappels zijn ook het meest geliefd tijdens koude dagen, zo blijkt uit het onderzoek. Men eet de aardappel liever op een gure herfstdag (23%) of koude winterdag (35%) dan op een zonnige lentedag (8%) of warme zomerdag (4%). Vrouwen zijn tijdens de winter grotere fans (40% heeft er dan zin in) dan mannen (28%) van aardappelen. 

Aardappel populair onder gezinnen
Jong of oud, Nederlanders blijven echte aardappeleters. De aardappel is met name geliefd onder gezinnen met kinderen. Bij 41% van de gezinnen met kinderen van 0-4 jaar staat de aardappel 2 tot 3 keer per week op tafel. Bij de gezinnen met kinderen van 5-12 geeft maar liefst 67% aan 6x per week aardappels te eten. Koken is veruit de meest populaire vorm van aardappelbereiding (52%) gevolgd door bakken (17%) en stampen (10%). De populairste groente om bij aardappels te eten zijn sperziebonen (56%), gevolgd door bloemkool (50%) en broccoli (45%). Het minst populair is courgette (8%). Ook bleek uit het pieperonderzoek dat men in dorpen veel vaker aardappels eet dan in steden. 48% van de dorpelingen geeft aan dat ze 6 per week op het menu staan, in de stad is dat slechts 10%. 

Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie: “De opening van het stamppotseizoen is hét moment dat de aardappel bij veel mensen weer op tafel komt. Niet voor niets vieren wij de opening van het stamppotseizoen omdat we weten dat consumenten graag aardappels eten in de winter. De veelzijdige aardappel is namelijk onze gezonde, lokale held! Enerzijds bouwt de aardappel voort op een eeuwenoude Hollandse traditie en anderzijds is het een hypermodern wereldwijd voedingsproduct. Door de veelzijdigheid kan hij iedere dag op een andere manier terugkomen op het bord. ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *