De 10 fitste steden van Nederland

Een top 10 van steden met de hoogste Fit-score

Fit zijn en blijven is voor ons allemaal een belangrijk onderwerp. Er zijn genoeg verleidingen die op de loer liggen waar ieder afzonderlijk zijn strijd mee voert. Maar er zijn een paar steden in Nederland die alle voorzieningen hebben om ons fit te houden. En ook leuke actieve uitjes aanbieden voor een weekendje weg. Als Nederlander mogen we niet klagen, we staan best bekend als een sportief volkje. Of we nou bij de voetbalvereniging actief zijn, yoga doen of steden op een actieve manier ontdekken. Omdat we er weer lekker op uit trekken, heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur uitgezocht wat de fitste steden van Nederland zijn. En waar we de meest sportieve activiteiten kunnen vinden. We hebben het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken. Onderstaande steden hebben alle factoren in huis om je een sportief weekendje weg te bezorgen.

1. Haarlem – Fit score: 7,45
Sportlocaties: 8,92 | Fastfood: 5,98 | Gezond gewicht: 8,57
Haarlem wint als fitste stad van Nederland. Wil je de stad op een sportieve manier leren kennen? Er zijn enorm veel sportmogelijkheden. Een potje tennis, voetbal of een frisse duik in het zwembad, voor ieder wat wils in deze fitte stad. Als je voor een dagje naar Haarlem gaat. Dan is het leuk om een GPS speurtocht te doen of de historische fietstocht. Heb je al is Barre gedaan? Een combinatie van ballet, yoga en pilates. Dat kan je in Haarlem bijvoorbeeld bij La Barre studio is uitproberen. De fastfood restaurants zijn onder het gemiddelde aanwezig in de stad. Het is dus helemaal aan jou of je in de verleiding kan weerstaan. Wil je meer sportmogelijkheden in Haarlem ontdekken? Op 5 juli kan je meedoen met de Grachtenloop, de 25ste editie van dit hardloop event.

2. Amsterdam – Fit score: 7,12
Sportlocaties: 7,93 | Fastfood: 6,31 | Gezond gewicht: 8,57
Op de tweede plek komt Amsterdam. Er is een mooi evenwicht tussen het aantal sportlocaties, fastfood restaurants en het gezonde gewicht van de Noord-Hollanders. Waar moet je zijn als je in Amsterdam wil sporten? Op het water, binnen of op veel buitenlocaties kan je met diverse sportwensen terecht. Je kan voor een actief dagje uit een waterfiets huren voor een bijzondere tour op de grachten. Of bezoek een klimhal. Yoga scoort hoog in de hoofdstad, Thrive en Delight yoga zijn studio’s die geliefd zijn. Mocht je nog een passende outfit zoeken, het duurzame Amsterdamse kledingmerk Urban Goddess, maakt hippe sportkleding met alleen gecertificeerde stoffen. In juni komen Urban sports, lifestyle en cultuur samen tijdens de derde editie van de Urban Sports Week in Amsterdam. Een event vol met wedstrijden, kampioenschappen en demo’s van o.a. BMX, skateboarden, freerunnen en 3×3 basketbal.

3. Alkmaar – Fit score: 7,11
Sportlocaties: 9,90 | Fastfood: 4,31 | Gezond gewicht: 8,57
We blijven in Noord-Holland voor de derde fitste stad. De waterratjes kunnen hier terecht in het zwembad de Hoornse vaart, met speeleilanden en glijbanen. Ben je opzoek naar wat meer avontuur? Je kan klimmen en klauteren in het klimcentrum van Alkmaar. Eind juni wordt het event SurvivAlkmaar georganiseerd. Een spannende race waar jong en oud zich voor kunnen inschrijven. Daarnaast zijn Crossfit Alkmaar en Bodyworkout Alkmaar populair in de stad, beide scoren hoog in de beoordelingen op Google. Voor kinderen is sporten ook niet onbelangrijk, ze kunnen yoga doen bij Yogastudio Held op sokken. Jong geleerd is oud gedaan. Een weekendje naar Alkmaar? Bezoek het trampolinepark, spierpijn is niet uitgesloten de volgende dag.

4. Utrecht – Fit score: 7,06
Sportlocaties: 8,84 | Fastfood: 5,28 | Gezond gewicht: 10
In de provincie Utrecht zien we het gezondste gewicht van Nederland. Maar ook aan sportlocaties ontbreekt het niet in deze stad. Yoga, pilates en crossfit zijn hier erg populair. Voor jong en oud staan er in de zomermaanden in Utrecht veel sportevenementen op de planning, van zwemtochten tot hockeytoernooien. Voor een dagje Utrecht is een kanotocht ook niet verkeerd. Je begint midden in de stad op de gracht en kan het zo sportief maken als jezelf wil. Laten we ook de bekende sporters niet vergeten die Utrecht heeft grootgebracht. De gebroeders Sneijder groeide bijvoorbeeld op met een potje straatvoetbal in het Utrechtse Ondiep. Geen wonder dat deze fitte stad op nummertje vier staat.

5. Maastricht – Fit score: 6,99
Sportlocaties: 8,41 | Fastfood: 5,57 | Gezond gewicht: 0,83
Maastricht scoort niet al te best op het gebied van gezond gewicht in de provincie Limburg. Maar de vele sportlocaties en de geringe fastfood gelegenheden maken het dat Maastricht als vijfde fitste stad uit de bus komt. Er zijn veel sportscholen zoals, Moser Gym of Gym Rebel. Maar ook Lacrosse is een favoriet in de hoofdstad van Limburg. Om de stad op een sportieve manier te leren kennen kan je een running tour doen door Maastricht. Hardlopend door de stad met een mooi verhaal erbij, wat wil je nog meer? Sporten voor het goede doel kan je ook in Maastricht. Swim to fight cancer wordt 8 september georganiseerd.

6. Zoetermeer – Fit score: 6,92
Sportlocaties: 5,86 | Fastfood: 7,98 | Gezond gewicht: 2,86
Hoe je in shape blijft weet het Topmodel en Angel Romee Strijd wel. Zij is geboren in Zoetermeer. De stad die plek zes vertegenwoordigd. Het aantal sportlocaties valt net boven het gemiddelde uit. Vooral vechtsporten zijn in trek in deze regio, er zijn veel  boksscholen zoals Boxing Gym Vegting en Defense and Fighting Tactics die hoog beoordeeld worden op Google. Voor een weekendje weg zijn er ook sportieve bezigheden te vinden. Bij klimpark Ayers Rock kan je wel tot 17 meter de boom in. Hier kan je binnen of buiten een actieve dag beleven.

7. Delft – Fit score: 6,62
Sportlocaties: 6,75 | Fastfood: 6,50 | Gezond gewicht: 2,86
In Delft blijf je in topvorm met squashen, boksen of hockeyen. De stad dankt zijn lagere nummer zeven aan de slechte cijfers van een gezond gewicht uit de provincie Zuid-Holland. Maar niet getreurd ook binnen deze gemeente vind je mooie sportlocaties als Muay Thai Delft of DSV Concordia, waar je meerdere sporten kan beoefenen. Deze stad biedt ook een iets gevaarlijkere activiteit aan voor de echte mannen onder ons. Je kan namelijk bijl gooien bij Urban Axe Throwing Delft.

8. Den Haag – Fit score: 6,59
Sportlocaties: 6,55 | Fastfood: 6,63 | Gezond gewicht: 2,86
Den Haag heeft een bijzonder, maar sportief concept. Bij Hidden Gyms sport je op ongewone locaties door de hele stad. Super leuk, zo is je workout nooit hetzelfde. Als we meer richting strand gaan komen we ook veel sportievelingen tegen. Scheveningen heeft ruim 11 kilometer strand, dat maakt dit plekje natuurlijk aantrekkelijk voor veel watersporters. Aan het strand is zelfs een stadion, waar je regelmatig topsporters aan het werk kan zien.

 9. Groningen – Fit score: 6,55
Sportlocaties: 10 | Fastfood: 3,09 | Gezond gewicht: 2,98
Groningen scoort het hoogste op het gebied van Sportgelegenheden. Als tegenhanger heeft de stad enorm veel Fastfood mogelijkheden. Groningen bracht een paar sport grootheden groot. In Sauwerd, niet ver van de grote stad, is de zwemster Ranomi Kromowidjojo geboren en ook de voetballer Arjen Robben is hier in de buurt geboren. Op zoek naar sportiviteit in de stad? In de zomermaanden zijn er sportevenementen zoals wielren-, hardloop of wandeltochten.

10. Amersfoort – Fit score: 6,53
Sportlocaties: 6,42 | Fastfood: 6,64 | Gezond gewicht: 10
Last but not least komen we aan bij Amersfoort, de hekkensluiter met ook nog een mooie Fit-score van 6,53. De stad kan je op vele manieren ontdekken, maar wat dacht je van een sportieve step-tour? Er zijn ook verschillende speurtochten zodat je ook te voet de stad leert kennen. Tijdens het sporten krijg je het vaak enorm warm, maar bij Freez fit kom je in no time back in shape met de koude therapie van 3 minuten. Ben je meer een waterrat, dan kan je ook hier terecht bij de kanovereniging Keistad. Naast de gezellige muziekfestivals in de stad kan je hier ook nog je medaille scoren tijdens de marathon of triatlon.

Methodiek
Voor elk van de 33 grootste steden (boven 75.000 inwoners) werd in mei 2019 een telling van sportcentra uitgevoerd, een categorie die alle sportscholen, sporthallen, yoga- en vechtsportcentra, voetbal- en hockeyverenigingen, sportvelden en zwembaden in elke stad omvat, waarbij gebruik werd gemaakt van Google’s database en het handmatig filteren van valse positieven uitkomsten. Daarnaast zijn fastfoodrestaurants geteld met behulp van de databases van Google en TripAdvisor. Alleen de resultaten die binnen de stadsgrenzen zijn verkregen zijn geteld. Ook is rekening gehouden met de gegevens uit de Gezondheidsmonitor van het cbs, die het overgewicht aangeeft per provincie, waarbij het percentage inwoners met een gezond gewicht is berekend. Deze gegevens zijn meegenomen in de berekening voor iedere stad binnen deze provincie. Elke stad heeft een standaardscore van 0 tot 10, waarbij de steden met het hoogste percentage sportcentra per inwoner, het laagste percentage fastfood restaurants per inwoner en het hoogste percentage inwoners met een gezond gewicht worden beloond. De ranking is uitgevoerd op basis van deze genormaliseerde score.

Over Holidu
Holidu GmbH, gevestigd in München, is dé zoekmachine voor vakantiehuizen wereldwijd. Holidu vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden. Hierdoor kunnen reizigers tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode. Start-up Holidu werd in 2014 opgericht door de broers Johannes en Michael Siebers en groeit sindsdien snel. Holidu is zowel met nationale en internationale awards bekroond, meer informatie vind je op www.holidu.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *