Brood blijft nodig

Sliced homemade bread with sesame on wood table

En zelf bakken is het best.

Over brood zijn de laatste jaren verwarrende berichten verschenen: het zou een dikmaker zijn, teveel gluten bevatten en teveel zout. De boodschap was: vervang brood door iets anders. Maar hoewel de eeuwige waarheid ‘teveel is teveel’ natuurlijk ook voor brood opgaat, werd met dit badwater wel heel veel kind weggegooid. Sterker nog: brood is en blijft nodig. Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Medisch Centrum Erasmus waarschuwde eerder dit jaar zelfs nadrukkelijk voor een tekort aan jodium, speciaal voor zwangere vrouwen. Te weinig van dit zout is schadelijk voor de ontwikkeling van een gezonde schildklier. Het Voedingscentrum sloot zich daar bij aan en adviseert voor iedereen het eten van zes sneetjes per dag. “Dit staat gelijk aan veertien glazen melk of acht eieren, maar niemand drinkt of eet natuurlijk zoveel per dag. Brood is de beste manier om het bakkerszout binnen te krijgen dat jodium bevat.”

Lagere cholesterol
Maar brood heeft nog meer positiefs te bieden. Als bron van granen helpt het de cholesterol te verlagen. De vezels zijn ook goed voor de darmen en voorkomen dat er een bloedsuikerspiegelpiek optreedt met de bekende sufheid na het eten. En de gluten dan? Daar blijkt het overgrote deel van de bevolking helemaal niet gevoelig voor te zijn. Net als met het zout maken we ons daarover onnodig veel zorgen, aldus het Voedingscentrum.

Echt brood
Denk echter niet dat het supermarktbrood de bron van al dit goeds kan zijn. Alle vezels zijn er zorgvuldig uitgefilterd. Er zijn ook allerlei conserveringsmiddelen aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het minstens een week goed blijft. Echt brood moet echter binnen enkele dagen worden opgegeten. Iedereen die regelmatig brood bij de bakker haalt weet ook hoeveel beter dit smaakt, in tegenstelling tot het ‘kleffe’ voorverpakte product uit de supermarkt. Waarom laten we ons dan toch steeds weer tot aankoop daarvan verleiden? Omdat het zoveel goedkoper is dan bakkersbrood.


Broodbakshop.nl
Bescherm uw lichamelijke én uw financiële gezondheid door zelf uw brood te bakken. U kunt de apparatuur, de accessoires én de ingrediënten daarvoor eenvoudig en betaalbaar online bestellen via Broodbakshop.nl. Keuze, kwaliteit en service zijn gegarandeerd. Zelf bakken is snel geleerd en lang gedaan, omdat het kneden en variëren leuk blijft en het product dat u op tafel zet smakelijk en gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *