Bedrijven zetten zich in voor zwerfafvalvrije omgeving

Bedrijfsleven organiseert opschoonacties door heel Nederland in het kader van de Landelijke Opschoondag

Vele andere van bedrijven hebben zich aangemeld voor deelname aan de Landelijke Opschoondag op 23 maart 2019. Onder andere restaurantketen McDonald’s, vakantieaanbieder Landal en Kinderopvang Humanitas hebben aangegeven mee te willen helpen bij het zwerfafvalvrij maken van de omgeving van hun filialen, parken en bso’s. De opschoonacties worden georganiseerd in het kader van de 17e editie van de Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag worden door heel Nederland ruim 3000 opschoonacties georganiseerd waar jaarlijks ruim 140.000 mensen aan meedoen. Aanmelden voor één van de acties in het kader van de Landelijke Opschoondag 2019 kan via www.supportervanschoon.nl

McDonald’s: op grote schaal impact maken
Als Supporter van Schoon zet McDonald’s zich al jaren in op Landelijke Opschoondag. Floor Uitterhoeve, manager Sustainability bij McDonald’s over de grootschalige actie: “We werken al jaren samen met NederlandSchoon en andere partners om zwerfafval rondom onze restaurants zoveel mogelijk te voorkomen en op te ruimen. Maar elk stuk zwerfafval is er één te veel. Landelijke Opschoondag is een mooi moment om dat samen met onze restaurant teams nog eens onder de aandacht te brengen, dus natuurlijk doen wij in heel Nederland mee op 23 maart.”

Landal GreenParks enthousiasmeert zowel medewerkers als gasten om mee te doen met ‘clean up walks’. In Nederland doen zo’n 30 parken mee aan Landelijke Opschoondag, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken sluiten nog er nog eens 15 aan. Ook kantoorlocaties doen mee. Tanja Roeleveld, Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen van Landal GreenParks: “Natuurlijk vinden we het belangrijk dat onze parken schoon zijn, maar we voelen ons ook verbonden met en verantwoordelijk voor de omringende natuur. Daarom stimuleren wij onze gasten om tijdens hun wandelingen zwerfafval op te rapen en weg te gooien in een afvalbak. Op die manier gaan we samen de strijd aan tegen zwerfafval.”

Kinderopvang Humanitas: een zwerfafvalvrije toekomst voor en door kinderen
Ook Kinderopvang Humanitas doet mee met de Landelijke Opschoondag. Meer dan 226 vanuit Kinderopvang Humanitas betrokken BSO’s zijn uitgenodigd om een straat, plein of park in de buurt te ‘adopteren’ om er op die manier voor te zorgen dat deze plekken het frisse voorbeeld worden van een schone buitenruimte voor iedereen. “Zwerfafval is in de nabije toekomst verleden tijd als de kinderen van nu inzien dat zomaar weggooien nooit een optie is”, aldus Sacha Ausems, voorzitter Raad van Bestuur Kinderopvang Humanitas. “Onze inzet is dan ook bewustwording van de eigen rol bij het voorkomen van zwerfafval en recycling, gedragsverandering als sleutel naar een schonere wereld.”

Landelijke Opschoondag 2019
Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl.

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *