65-plusser het gelukkigst

65-plussers zijn van alle Nederlanders het gelukkigst. Bijna 60 procent geeft de mate waarin hij gelukkig is een 8 of hoger. Het ongelukkigst is de groep tot 35 jaar; van hen geeft nog niet de helft zichzelf minimaal een 8. Geluk is voor Nederlanders het belangrijkste aspect van een vitale leefstijl, boven uitgerust en ontspannen zijn en voldoende bewegen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde voor het boek DIT BOEK IS GEZOND. Het onderzoeksbureau ondervroeg ruim 1.000 Nederlanders over hun gezondheid en leefstijl. In het boek vertellen ook ruim 30 bekende Nederlanders hoe zij met gezondheid en vitaliteit omgaan, onder wie Humberto Tan, Hadewych Minis en Alex Klaasen.

VLEES ETEN EN KOFFIEDRINKEN
Uit het onderzoek blijkt ook dat 65-plussers van alle Nederlanders het vaakst vlees eten en de meeste koppen koffie en glazen wijn drinken. 65-plussers hebben niet de behoefte om hun leefstijl aan te passen. Die behoefte hebben met name millennials, de generatie geboren tussen 1980 en 1996. Maar daar komt het bij hen door de waan van de dag niet van.

Bovendien is vaak niet duidelijk wat gezond is en wat niet. Zo denkt een derde van de Nederlanders tot 35 jaar dat koffie ongezond is. Van de 65-plussers denkt slechts 15 procent dat. Ook denken jongeren vaker dan 65-plussers dat biologisch eten beter is.

GEZONDHEIDSMYTHES
Om een einde te maken aan allerlei gezondheidsmythes is gezondheidsdeskundige TIJN ELFERINK voor DIT BOEK IS GEZOND op zoek gegaan naar wat gezond is en wat niet. Voor zijn vraag over cafeïne ging hij op de koffie bij professor Leonard Hofstra. Hij zong in het Concertgebouw met professor Erik Scherder. En hij multitaskte met professor Niels Taatgen. Daarnaast experimenteerde hij, bijvoorbeeld om te ervaren of hij beter slaapt als hij na half tien ’s avonds zijn telefoon niet meer gebruikt (het antwoord is: ja). En door met een ademhalingscoach in een bad ijsblokjes te gaan zitten.

ELFERINK deelt zijn ervaringen in het boek DIT BOEK IS GEZOND, dat morgen verschijnt. Zijn belangrijkste conclusies: “Doe alles met mate, streef haalbare doelen na en geniet samen met anderen. Doe ik nu alles perfect? Nee, ik laat mij regelmatig verleiden in bed toch nog even Facebook te checken. Ondanks dat ik beter sliep toen ik het niet deed. Ik probeer over het algemeen vers en onbewerkt te eten, waarmee ik mijzelf de ruimte geef om ook eens wat slechts te doen. Ik hou vaste sportmomenten aan, zodat het onderdeel is van mijn routine. En ik hou in mijn agenda ruimte vrij om spontaan met vrienden of familie af te spreken of om gewoon een keer helemaal niets te doen.”

Ook interviewde ELFERINK samen met journalist ROBBERT BLOKLAND ruim 30 bekende Nederlanders. In het boek vertellen zij hoe zij met gezondheid, stress en energie omgaan.

  • Beau Schneider: “Met de kat op de bank zitten, een boek lezen. Een leuke brunch, of een avond met een paar goede vrienden een heerlijke pinot noir drinken en hardop dromen over wat je nog wilt bereiken. Daar ontspan ik enorm van. Geluk ligt soms onverwacht eenvoudig binnen handbereik.”
  • Monic Hendrickx: “Ik ken weinig plekken die chaotischer of stressvoller zijn dan een filmset. Als ik dan met mijn yogamatje aan kom zetten, staan veel mensen toch wat verbaasd te kijken. Maar het geeft mij rust en het helpt mij bij het spelen.”
  • Waldemar Torenstra: “Ik durf trouwens niet te zeggen of ik nou écht meer energie haal uit verse, biologische groente of dat het alleen maar tussen mijn oren zit. Dat maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit. Ja, het is wellicht wat duurder dan groente uit diepvriespakjes. Maar ik heb dat er graag voor over.”
  • Arie Boomsma: “In bed ben ik voordat ik ga slapen altijd even dankbaar voor die dag, zodat ik met een positief gevoel de nacht in ga. Misschien ben ik wel wat zonderling.”

OVER DIT BOEK IS GEZOND
DIT BOEK IS GEZOND is een handboek voor een gezond leven. Het geeft antwoord op de vraag of koffie en koolhydraten en multitasken goed of slecht zijn en biedt challenges als koud afdouchen en geen beeldschermen na half tien ’s avonds. Ook vertellen ruim dertig bekende Nederlanders hoe zij met gezondheid en vitaliteit omgaan, onder wie Humberto Tan, Hadewych Minis en Peter Vandermeersch. DIT BOEK IS GEZOND verschijnt 20 september bij Fontaine Uitgevers. De opbrengst van dit boek komt ten goede van ‘Kids doen Mijn Eet Experiment’. Kids doen mee is een initiatief van Voeding Leeft, een organisatie zonder winstoogmerk. Met het 7-daagse programma ervaren en ontdekken kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 wat eten met ze doet.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

TIJN ELFERINK | DIT BOEK IS GEZOND | HANDBOEK VOOR MEER ENERGIE EN MINDER STRESS | 208 PAGINA’S INCLUSIEF CA. 20 RECEPTEN | FULL COLOUR | ISBN 978 90 5956 863 1 | € 19,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *