55% van de moeders ergert zich aan haar partner vanwege geld

Piggy Family Shows Planning Protection And Savings

Eén op de tien moeders liegt weleens over geld. En een kwart van de moeders heeft uitgerekend of ze een kind wel kon betalen. In relaties levert geld veel gedoe op. “Mijn relatie is zelfs stukgelopen vanwege geld”, zegt 7% van de 300 ondervraagden uit de enquête in Kek Mama’s Geld Special.

Als het om geld gaat, kunnen de emoties hoog oplopen. Zo’n 55% van de moeders ergert zich weleens aan haar partner vanwege geld. Een greep uit de enorme lijst geld-ergernissen: vrouwen ergeren zich omdat hij controleert wat zij uitgeeft, de spaarrekening plundert, laks is met rekeningen betalen, verkeersboetes krijgt, et cetera. Bij 33% van de moeders resulteert dat tot zo’n één keer per maand ruzie over geld. En bij 7% van de moeders is een relatie weleens stukgelopen omdat hun partner niet met geld overweg kon. Gelukkig vinden negen van de tien moeders wel dat ze goed met hun partner over geld kunnen praten.

Liegen over geld
Eén op de tien moeders liegt wel eens over geld. Katinka (29): “Ik zeg vaak dat ik niet meega, omdat ik niet zo lekker voel als mijn vriendinnen me mee uit vragen, maar de echte reden is dat ik er gewoon geen geld voor heb.” Of ze vertellen lang niet alles, zoals Vera: “Ik vertel gewoon niet wat ik heb gekocht. En als hem iets opvalt en hij ernaar vraagt, zeg ik: ‘Ja uitverkoop, leuk hè.’”

Sara van Gorp, hoofdredacteur Kek Mama: “Geld zorgt voor behoorlijk wat gedoe in relaties, blijkt uit onze enquête. Maar er blijkt ook dat moeders hun leven een hoger rapportcijfer geven, naarmate ze meer verdienen. Kortom: geld raakt je recht in je hart. Reden voor ons om een special te maken met allemaal spannende en verrassende verhalen over geld.”

Kun je een kind wel betalen?
Een kwart van de moeders heeft, voordat ze aan kinderen begon, uitgerekend of ze het wel kon betalen. Ook bij de keuze voor de tweede spelen bij een kwart financiële overwegingen een rol. Bij drie van de tien moeders vielen de kosten hoger uit dan verwacht. En dit leren moeders hun kinderen over geld:

  • Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven
  • De mooiste dingen van het leven zijn gratis
  • Leen geen geld uit
  • Geluk is niet te koop

Hoe regelen ouders het financieel?
50% wat van mij is, is van hem en omgekeerd
25% we delen het meeste geld en houden ieder iets voor onszelf
18% we houden ieder ons eigen geld, maar hebben een huishoudpotje
7% we houden alles volledig gescheiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *