26 oktober: Nationale Hartkleppendag in UMC Utrecht

Op 26 oktober organiseert de Harteraad van 12.30 – 16.00 uur in het UMC Utrecht de Nationale Hartkleppendag samen met cardiologen en cardiothoracale chirurgen van het UMC Utrecht, St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein en Diakonessenhuis. De dag is voor mensen met hartaandoeningen en geïnteresseerden.  Ze kunnen zich aanmelden via de website van de Harteraad: https://www.harteraad.nl/agenda/landelijke-hartkleppendag/.
Initiatiefnemers zijn Frits Berendes, regiovoorzitter van Harteraad, en cardioloog Maarten Jan Cramer van het UMC Utrecht en medisch adviseur van de Harteraad. Maarten Jan Cramer legt uit waarom mensen meer zouden moeten weten van hartklepziekte en hartkleppen: “De ontwikkelingen in de behandelmogelijkheden van hartklepziekten gaan snel. Daarom is het voor mensen met hartklepaandoeningen belangrijk te weten welke opties er nu zijn als ze voor de keuze staan van een ingreep. Een goed geïnformeerde patiënt kan dan samen met de behandelaar een weloverwogen besluit nemen over de behandeling.”
Tijdens de middag geven prof. dr. W. Suyker, dr. P. Klein, dr. B. Rensing, dr. A Wind en dr. A. Kraaijeveld voorlichting over hartklepziekten en behandelmogelijkheden. Een uitwisseling van ervaringen kan men delen met dit panel van experts.
Over hartklepziekte
Ernstige hartklepziekten komen voor bij 1 op de 8 ouderen. Door vergrijzing en ouder wordende bevolking zullen hartklepziekten de komende jaren vaker voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 7% van de Nederlanders boven de 60 jaar weet wat de meest voorkomende hartklepziekte is: aortaklepstenose (een vernauwde, verkalkte aortaklep). Met het gebruik van de stethoscoop kunnen de eerste signalen van een hartklepziekte worden herkend door het horen van een hartruis. Bijkomende symptomen van een hartklepziekte zijn kortademigheid, pijn op de borst en soms duizeligheid. Een tijdige diagnose en verwijzing naar een hartcentrum kan ervoor zorgen dat er op bijna iedere leeftijd goede behandelingsmogelijkheden beschikbaar zijn die de functie van de hartklep herstellen.
Het programma en aanmeldpagina is te vinden op de website van de Harteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *