Je zorgkosten verlagen door het aanpassen van je levensstijl

Zouden mensen met een ongezonde levensstijl de premies voor iedereen verhogen? Je hoort het soms en eigenlijk is het niet eens zo’n gek idee. Wanneer je ongezond leeft heb je op latere termijn meer zorg nodig en ben je dus duurder. Niet alleen voor jezelf, maar voor de hele maatschappij. Als je zorg nodig hebt kan je dat duur komen te staan, dus dat wil je liever niet. Met de volgende tips pas je je levensstijl zo aan dat de kosten zo laag mogelijk blijven.

Probeer zoveel mogelijk te bewegen
Dat klinkt misschien als een open deur, maar sta eens stil bij hoeveel je eigenlijk beweegt. De meeste mensen werken op kantoor, dus veel bewegen zit er niet in. En dat is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Wie genoeg beweegt verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Wist je dat sporten goed is voor je mentale gezondheid? Je wordt er letterlijk blijer van. Dat komt omdat tijdens het sporten het gelukshormoon endorfine vrijkomt. Je voelt je lekkerder en zit beter in je vel. Probeer de lift zoveel mogelijk te vermijden en pak ook eens de fiets naar je werk.

 Let op je voedingspatroon
Wist je dat 72 procent van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten? Dat bleek uit een onderzoek van Global Burden of Disease. Een van de grootste risicofactoren op voortijdig overlijden is overgewicht. Op de tweede plaats staat diabetes, gevolgd door een hoge bloeddruk. Allemaal welvaartsziekten dus, die verband hebben met een ongezonde levensstijl en slechte eetgewoonten. Als je te weinig granen, groenten, fruit, zaden en visolie binnenkrijgt loop je de kans vroegtijdig te overlijden. Wie teveel zout binnenkrijgt heeft na rokers de meeste kans om ziek te worden.

Daarom is het belangrijk dat je elke dag minstens twee stuks fruit eet en 200 gram groente. Op die manier komt je lichaam aan voldoende vitamines en blijf je langer gezond. Houd je daarnaast aan de schijf van 5 en eet gevarieerd. Koop vooral verse producten, want eten dat lang goed blijft bevat vaak veel zout. Dat is natuurlijk erg slecht voor je bloeddruk. Eet zo min mogelijk suiker en drink eens water in plaats van frisdrank.

 Weg met die sigaret
Jaja, het klinkt logisch maar roken is nog steeds populair. Onder de mensen van 18 jaar en ouder rookt bijna 20% dagelijks een sigaret. Bijna 4% rookt zelfs 20 sigaretten of meer op een dag. Wie rookt leeft aanzienlijk korter: zo’n 5 tot 10 jaar. Daarnaast heb je kans op kwalen zoals COPD en kanker, al is het lijstje met rokerskwalen oneindig lang. Roken kan je dus duur komen te staan. Je basisverzekering vergoedt jaarlijks één stoppoging, dus dat is altijd fijn om te proberen.

Preventieve zorg
Er zijn maar weinig mensen die gebruik maken van de vergoedingen uit de basisverzekering voor preventieve zorg. Dit komt omdat ze er simpelweg geen weet van hebben, maar jij hebt dat dus voortaan wel. Zo kun je een keer per jaar een preventief medisch onderzoek ondergaan, waarbij eventuele aandoeningen al in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Dat is natuurlijk nooit verkeerd.

Zorgverzekering vergelijken
De meeste mensen betalen teveel voor hun maandelijkse premie. Daarom is het belangrijk om je zorgverzekering te vergelijken en te kijken welke polis het beste bij je past. Niet elke zorgverzekeraar heeft dezelfde aanvullende pakketten, dus neem de tijd om er eens goed voor te gaan zitten. Overstappen? Zeg je huidige zorgverzekering dan voor 31 december op. Je hebt dan tot uiterlijk 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Voor meer informatie kijk je op: www.unitedconsumers.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *