Zelf taaitaai maken

Taaitaai is een typische lekkernij die met name in de sinterklaastijd wordt gegeten en dus Hollands product zou je denken. Maar de geschiedenis van deze koek gaat ver terug. De specerijen in de koek komen oorspronkelijk uit Azië en zijn meegenomen door ontdekkingsreizigers uit de 17e eeuw. Op de Fillipijnen werd echter al een koek gemaakt van deze specerijen, waar Spaanse handelsreizigers dol op waren. Om de handel in de koeken te beschermen, hadden zij op het eiland Palawan een fort gebouwd. De hoofdstad van dit eiland was destijds Taytay. De koeken, gemaakt van bloem, honing, stroop en specerijen als nootmuskaat, kaneel, anijs en kruidnagel, werden in het fort bewaard en verscheept naar Spanje. In 1660 veroverde een Nederlandse vloot de Spaanse vloot die volgeladen was met koeken. De Nederlandse vloot nam de koeken in beslag en bracht ze mee naar Nederland. De reis naar Nederland duurde maanden en de koeken waren hard en taai geworden. Daarom werden de Taytay koeken taaitaai genoemd. (Bron: culinairenieuwsbrief.nl)

Ingrediënten
190 gram bruine basterdsuiker
130 gram honing
430 gram bloem
4 gram zout
15 gram gemalen anijszaad
10 gram bakpoeder
1 ei

Aan de slag
Meng 170 gram bruine basterdsuiker en honing met 80 ml water in een pan en breng aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem en zout er door tot een plakkerig deeg.
Omwikkel het deeg met huishoudfolie en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.
Leg het deeg in een keukenmachine met deeghaken of een vlindergarde.
Meng er 20 gram bruine basterdsuiker, anijszaad, bakpoeder en 20 ml water door tot een zeer taai deeg.
Strooi wat bloem over de taaitaaivormpjes.
Haal steeds balletjes deeg uit de kom, vorm ze alvast met je handen en duw ze in de vormpjes.
Haal het deeg er voorzichtig weer uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de taaitaai met een losgeklopt ei en bak ze in een voorverwarmde oven op 210 graden in 12 tot 14 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *