Winter is coming!

Met deze tips zijn je ogen winterklaar

De (koude) wintermaanden breken weer aan. De verwarming gaat weer een graadje hoger en ook de open haarden worden weer flink opgestookt. Een gezellige periode waarbij je de warmte vaak opzoekt, maar ook een periode waarin je ogen wat extra aandacht verdienen. Een droge lucht in huis en het vele fijnstof in de (buiten)lucht kan leiden tot droge en branderige ogen. Specsavers geeft tips en uitleg om met je ogen ongeschonden de wintermaanden door te komen.

Fijnstof in een winterwarm huis
Fijnstof komt in Nederland in veel soorten voor. Het zijn onzichtbare deeltjes die in de lucht zweven en schadelijk kunnen zijn. In Nederland is ongeveer 75 procent van de fijnstof een gevolg van menselijk handelen, zoals de verbranding van fossiele brandstoffen en de open haard. Maar ook de natuur brengt fijnstof in de lucht zoals saharazand, bodemstof en zeezout. Niet alle fijnstof is gevaarlijk, het zijn vooral de ultra kleine deeltjes die schade kunnen toebrengen aan de gezondheid.

Juist in de winter is de kans groot dat fijnstof een effect heeft op je ogen. Niet alleen de fijnstof buitenshuis kan dit veroorzaken, zoals bij wintersmog, maar juist ook het stof binnenshuis. Een knapperend haardvuur brengt natuurlijk het ultieme wintergevoel naar binnen, maar zorgt ook voor een flinke verhoging van de fijnstofconcentratie. En met de sterk stijgende energieprijzen is de verwachting dat er meer hout gestookt gaat worden komende winter. Ook met koken komt er veel fijnstof vrij, niet allemaal even schadelijk, maar het kan wel de ogen irriteren. Daarbij zorgt de verwarming in huis voor een drogere lucht. Maar gelukkig zijn er makkelijke tips om het in huis aangenaam te maken voor je ogen.

  1. Maak van elke kamer een groene oase
    Planten geven veel meer dan alleen sfeer aan je kamer. Veel soorten hebben namelijk een luchtzuiverende werking en zorgen ook voor een goede luchtvochtigheid in de ruimte waar ze staan. Fleur je huis op met bijvoorbeeld een goudpalm, een graslelie of lepelplant. Let wel op dat je de planten regelmatig afstoft, want ze vangen vaak veel stof, wat dan weer minder prettig is voor je ogen.
  2. De verwarming een graadje lager en af en toe een raam open
    Niet alleen je portemonnee profiteert ervan als je de verwarming een graadje lager zet, ook je ogen zijn er blij mee. Als je de temperatuur onder de 21 graden houdt voorkom je dat stof gaat zweven in de lucht, wat tot extra irritatie kan leiden. Ventileer ook regelmatig, zo kan veel stof naar buiten en haal je frisse lucht naar binnen. Tip: ventileer ‘s nachts, dan hoeft de verwarming ook niet hoger.
  3. Waterverdamper aan je radiator (helemaal hip!)
    Ze zijn helemaal terug van weggeweest en in allerlei leuke kleuren en modellen te koop: de radiator waterverdamper. Ze zorgen ervoor dat het niet te droog wordt in huis als de verwarming aan staat. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een bakje water neerzetten.

Blijf je toch last houden van droge of branderige ogen? Dan is een afspraak bij een optometrist te adviseren. De optometrist kan het oog onderzoeken en advies geven over de, zoals het gebruik van oogdruppels. Als je het gevoel hebt dat je minder goed ziet, is het altijd verstandig om je zicht te laten onderzoeken bij een opticien of optometrist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *