TOPBLOKFLUITISTE LUCIE HORSCH HOOFDGAST JACOB VAN EYCK FESTIVAL

Foto: Dana van Leeuwen

Na de succesvolle eerste editie in 2018 krijgt het Jacob van Eyck Festival een vervolg. Van 14 t/m 17 oktober 2021 gonst de vestingstad Heusden weer van blokfluit- en beiaardmuziek, geïnspireerd door de beroemdste bewoner die het stadje heeft voortgebracht: componist Jacob van Eyck. En, dankzij een vruchtbare samenwerking met de Bossche Beiaardstichting, met een serie beiaardconcerten vanuit de Sint-Janstoren en het Bossche Stadhuis.

Muzikaal vernieuwer
De blinde jonkheer Jacob van Eyck (ca. 1590-1657) deed baanbrekend werk in de ontwikkeling van het klokkenspel, maar werd vooral bekend door zijn virtuoze werk voor solo blokfluit: Der Fluyten Lust-Hof, door kenners geroemd en tegelijk gevreesd vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Jacob van Eyck werd hoogstwaarschijnlijk in Heusden geboren, maar zijn wortels lagen in Den Bosch: zijn voorvaderen van beide kanten waren prominente Bosschenaren. Niet vreemd dus dat het festival nu in beide steden actief wordt.

Hoofdgast van het festival blokfluitiste Lucie Horsch, de jonge winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020 die inmiddels de wereld verovert met haar virtuoze spel. Met haar ensemble speelt ze op zaterdagavond 16 oktober het hoofdconcert van het festival, met een programma dat net alleen Van Eyck’s muziek laat horen, maar ook hoe die doorklinkt in het werk van andere, veelal grote componisten door heel Europa. Op zondag 17 oktober keert Lucie Horsch terug op de Heusdense planken met een masterclass voor jong blokfluittalent.

Opening door 200 schoolkinderen
De officiële opening van het festival wordt gedaan door maar liefst 200 schoolkinderen van de basisscholen JPS en De Dromenvanger. Onder begeleiding van de Bossche stadsbeiaardier Joost van Balkom en muziekdocent Rias Baarda (ukelele) presenteren zij het project Hemelse Tonen, waaraan ze in de voorafgaande weken op school hebben gewerkt.

Twee marathons
Het festivalprogramma wordt ingesloten door twee muzikale marathons. Als opmaat voor het festival spelen op donderdagavond 14 oktober vier leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool drieënhalf uur lang werken, improvisaties en bewerkingen van Jacob van Eyck’s muziek, afgewisseld met werk van zijn tijdgenoten en navolgers. Een ware slijtageslag!

Het festivalweekend wordt afgesloten met een Van Eyck marathon voor blokfluit. In de openlucht van de Heusdense Gouverneurstuin spelen jonge blokfluittalenten het gehele oeuvre van Jacob van Eyck. Bezoekers kunnen vrij in- en uitlopen of met een glas in de hand genieten van de virtuoze muziek.

Wereldpremière
In opdracht van de Bossche Beiaardstichting schreef de bekende componist Daan Manneke een hommage aan Jacob van Eyck, met de intrigerende titel Wat zalmen op den avond doen. Het werk zal, als onderdeel van een beiaardrecital door Joost van Balkom op de machtige Sint-Jansbeiaard in ‘s-Hertogenbosch, op vrijdagmiddag 15 oktober in première gaan. Voor bezoekers is een luisterplaats ingericht in de tuin van de plebanie, naast de Sint-Jan. Na afloop wordt een glas geschonken op de wereldpremière en de start van het festival.

Beiaardcarrousel
Uniek programmaonderdeel is een carrousel waarin vier topbeiaardiers uit Nederland en België roulerend, maar steeds gelijktijdig, vier beiaarden bespelen: de Sint-Jan, het Bossche en het Heusdense stadhuis en de Sint-Lambertus in Drunen. Het resulteert in maar liefst 16 beiaardconcerten met de mooiste werken van en bewerkingen van Van Eyck, zijn tijdgenoten en navolgers.

Workshops beiaard voor iedereen
Of je nu zelf een instrument bespeelt of niet, Beiaardier Joost van Balkom geeft je volop de kans om zelf op en echte beiaard te spelen en neemt je mee in de mysterieuze wereld van dit oer-Nederlandse instrument. De workshops zijn vrij toegankelijk voor iedereen, reserveren is niet nodig.

Lezing
In Cultureel Café De Republiek geeft Tijn Vaes, oud-docent aan de Academy of Music and Performing Arts Tilburg (voorheen: Conservatorium Tilburg) een verrassende beschouwing over blindheid ten tijde van de Gouden Eeuw, en hoe we dit terugzien in het werk van kunstenaars uit die tijd.


Jacob van Eyck Festival | 14 t/m 17 oktober 2021 | Heusden en ’s-Hertogenbosch
Info en kaarten: 
www.jacobvaneyckfestival.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *