Toename stressklachten bij katten door thuiswerkende baasjes

Dierenartsen in Nederland zien een aanzienlijke stijging van het aantal katten met stressklachten. Katten houden van rust, reinheid en regelmaat. Doordat we massaal thuiswerken, verstoren we het vaste ritme van katten. Daarbij blijken niet alle katten even blij met de extra aandacht. Uit ervaringen van dierenartsen blijkt dat veel katten momenteel door de veranderde omstandigheden stress ervaren.

Duidelijke stijging aantal klachten
Katten hebben het liefst vaste momenten om op te staan, te eten, te spelen en te slapen. “Vooral die rust en regelmaat komen met thuiswerkende baasjes onder druk te staan, stelt Jeroen van der Meer, technical manager bij Boehringer Ingelheim. “We werken dagelijks met veel dierenartsen uit heel Nederland en sinds de coronacrisis zien we een duidelijke stijging van het aantal meldingen van stressklachten bij katten, aldus Van der Meer. Meer thuis betekent namelijk meer aandacht voor de kat. Veel katten zullen dat leuk vinden. Maar er is ook meer drukte en dus minder rust en een andere dagindeling. Dat alles kan bij katten onrust en zelfs stress inclusief bijbehorende klachten veroorzaken.

Stress door gebrek aan rust
Stress ontstaat wanneer er iets nieuws, spannends of afwijkends gebeurt en hoeft dus niet per se negatief te zijn. Kortdurende stress kan positief en negatief zijn, maar is in ieder geval van voorbijgaande aard. Langdurige stress is slecht voor het welzijn van de kat en het is zaak hier actie op te ondernemen om te voorkomen dat deze stress chronisch wordt. Langdurige stress ontstaat bijvoorbeeld bij het samenwonen met een andere kat die voortdurend aanvalt, of door pijn, jeuk of ander fysiek ongemak. In deze coronatijd kan het ook veroorzaakt worden door een gebrek aan rust – katten hebben veel slaap nodig en dromen zelfs. Laat ze dus lekker slapen. Probeer stress te vermijden door regelmaat zo veel mogelijk te handhaven.

Afwijkend gedrag
Eline Teygeler is psycholoog en gedragstherapeut voor dieren en verbonden aan Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Zij ziet als voordeel van meer thuiswerken dat baasjes hun kat beter leren kennen. Daardoor is het makkelijker om afwijkend gedrag en/of stress te herkennen. Chronische stress-signalen zijn bijvoorbeeld schrikkerigheid, voortdurend alert zijn, verstoppen en terugtrekken en minder spelen en verkennen. “Stress kan inderdaad ontstaan door verandering in de regelmaat en gebrek aan rust. Zoals bij mensen kan de ene kat daar beter tegen dan de ander. Maar stress kan ook een andere oorzaak hebben, een medische bijvoorbeeld.”

Plassen in huis
Bij plassen in huis is het zaak om een medische oorzaak uit te sluiten. Daarna kun je kijken naar veel voorkomende problemen met de kattenbak. Grootte, aantal, vulling, plaats: de eisen aan zo’n kattenbak luisteren behoorlijk nauw. Tegelijkertijd kan juist het gedrag op de kattenbak duidelijk maken dat de kat een probleem heeft. In een webinar dat Eline Teygeler onlangs via Cat Care gaf, geeft ze daar uitgebreid toelichting op.

Belangrijke tips
In deze coronatijd help je je kat op deze manier:

  • Observeer je kat
  • Leer zijn/haar gedrag nog beter kennen
  • Let op afwijkend gedrag
  • Knuffel je kat hoe hij/zij dat graag wil
  • Zorg voor rust en regelmaat
  • Stimuleer beweging en activiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *