Gezondheid Plus

Stamppot: Oer-Hollands genieten

Stamppot is niet zomaar een gerecht; het is een symbool van Nederlandse culinaire traditie en gezellig-heid. In Nederland zijn we er dol op en dat is niet voor niets. 

Stamppot, een eenvoudig en stevig gerecht dat zijn oorsprong vindt in Nederland, staat bekend om zijn hartverwarmende smaken en comfortabele aard. Dit gerecht, dat bestaat uit gestampte aardappelen en andere groenten, is een favoriet in Nederlandse huishoudens en wordt vaak geassocieerd met koude winteravonden en gezellige familiebijeenkomsten. De stamppot is ontstaan doordat men vroeger niet zoveel pitten ter beschikking had om op te koken. Een eenpansgerecht was makkelijk om te maken. Bovendien was een stamppot een voedzame maaltijd, voor mensen die overdag hard gewerkt hadden.

De Ingrediënten
De basis van stamppot is vrij eenvoudig: aardappelen en groenten. Traditioneel worden aardappelen gestampt en gecombineerd met groenten zoals boerenkool, zuurkool, wortelen of prei. Afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur kunnen andere ingrediënten zoals spekjes, rookworst of gehaktballen worden toegevoegd voor extra smaak en eiwitten.Sommige mensen voegen ook kaas, mosterd of noten toe voor extra smaak. Het bereiden van stamppot is niet ingewikkeld, maar het vergt wel wat tijd en aandacht voor detail.

Variatiemogelijkheden
Vroeger hadden we lang niet zoveel varianten als nu, onder meer omdat er veel minder kruiden ter beschikking waren. Dat is nu anders. Ondanks dat de afgelopen jaren de Nederlandse keuken is veranderd, is de stamppot altijd op het menu blijven staan. We kunnen er ook eindeloos mee variëren. We kennen allemaal de welbekende hutspot, boerenkool-  of andijviestamppot. Maar eigenlijk zijn er te veel variatiemogelijkheden om op te noemen. Een stamppot is gemakkelijk te maken door een flinke hoeveelheid aardappels te schillen en te koken. Afhankelijk van de groente moet deze ook gekookt worden en tot slot worden de aardappelen en de groente vaak met wat melk en kruiden met elkaar vermengd, tot een mooie egale stamppot.

Of je nu kiest voor boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot of een andere variant, één ding is zeker: stamppot is een comfort food dat altijd welkom is, vooral op een koude winteravond in Nederland. Dus nodig je vrienden en familie uit, stamp wat aardappelen en geniet van dit heerlijke gerecht dat de ziel verwarmt en herinneringen creëert die een leven lang meegaan. 

Wij geven je alvast twee recepten van stamppotten met wellicht verrassende ingrediënten. Helemaal niet moeilijk om te bereiden en zo heeft u toch eens heel wat anders op tafel staan.

Eet smakelijk!


Broccolistamppot

Ingrediënten voor 4 personen
– 1200 gram kruimige aardappelen
– 750 gram broccoli
– 200 gram kerstomaten
– 150 gram rauwe ham
– 2 dl magere melk
– 3 eetlepels rode pesto
– peper en zout uit de molen

Bereiding
Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar. Snijd de tomaatjes in vieren en de ham in brede repen. Verwarm de melk, zonder te koken. Stamp de aardappelen fijn en stamp de broccoli er grof doorheen. Giet er tijdens het stampen de warme melk bij. Schep de partjes tomaat en de pesto door de stamppot en breng het op smaak met peper en eventueel met zout. Garneer de stamppot met de hamrepen en serveer het gerecht direct.


Stamppot snijbonen met champignons

Ingrediënten voor 4 personen
– 1200 gram kruimige aardappelen
– 800 gram snijbonen
– 250 gram spekblokjes
– 200 gram champignons
– 50 gram walnoten
– 1 eetlepel honing
– 1 dl melk
– klontje (room)boter

Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Snijd ondertussen de uiteinden van de snijbonen en snijd ze schuin in dunne reepjes. Kook of stoom de snijbonen ongeveer 4 minuten tot ze beetgaar zijn en giet ze dan af. Snijd daarna de champignons in plakjes en hak de walnoten grof. Verhit vervolgens wat boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant. Voeg daarna de champignons en de walnoten toe en bak deze nog eens 5 minuten mee. Voeg op het laatste moment de honing toe en bak het geheel al roerend nog een minuutje. Voeg de melk bij de aardappelen en stamp het grof met een pureestamper en roer vervolgens de snijbonen en het spekblokjesmengsel erdoor.