Petit BamBou maakt mediteren toegankelijk voor de allerkleinste kinderen

Meditatie is de laatste jaren een populaire manier geworden om onszelf een pauze te gunnen en onze gedachtestroom tot stilstand te brengen. Zeker tijdens deze pandemie blijkt meditatie heel nuttig om angst en stress onder controle te krijgen*. Ook voor jonge kinderen heeft mediteren veel voordelen. Het zorgt onder meer voor een groeiend zelfbewustzijn en betere concentratie in de klas. Veel scholen staan dan ook open voor meditatieprogramma’s. Dankzij Petit BamBou is er nu een toegankelijke oplossing waarmee kinderen in hun moedertaal kunnen leren mediteren.

Mediteren vanaf vier jaar
Vandaag introduceert meditatie-app Petit BamBou de Nederlandstalige versie van een speciaal programma voor de allerkleinste kinderen (4-7 jaar). Het programma bestaat uit 12 sessies, waarin de kleintjes worden meegenomen op reis aan de hand van een geanimeerd introductie verhaal (video) en een meditatieoefening in de vorm van een belevenis (de audio-sessie). Het zijn laagdrempelige en speelse verhalen die de kinderen met hun ouders kunnen ontdekken met opbouwende oefeningen die helpen om stap voor stap met meditatie kennis te maken. De meditaties zijn op maat van de kinderen gemaakt met aangepast taalgebruik, korte sessies (4 à 7 minuten) en grappige en educatieve animaties. Elk verhaaltje dat in de tekenfilms wordt verteld, komt ook met een wijsheid (die ook voor volwassenen het ontdekken waard is).

Benjamin Blasco, medeoprichter van de grootste Europese meditatie-app Petit BamBou, legt uit; “Het lijkt wellicht niet eenvoudig om met kinderen van vier jaar aan meditatie te doen. Wij bewijzen het tegendeel. Met deze app bieden we ouders de mogelijkheid om samen met hun kinderen spelenderwijs bekend te raken met meditatie. Eerder hebben we al een meditatieprogramma voor 5- tot 12-jarigen en adolescenten op de markt gebracht en daarvoor zijn we officieel erkend als de beste en meest kwalitatieve app om met kinderen te mediteren**. Daarnaast maakt meditatieles door middel van onze app inmiddels deel uit van de dagelijkse routine in de klas in duizenden scholen in Frankrijk.”

Nederlandse versie
De Nederlandse versie van het programma is aangepast en ingesproken door Kiki Bruggink, gezondheidszorgpsychologe en mindfulness-expert. “Het is een goed idee meditatie al op jonge leeftijd bij kinderen te introduceren”, vindt Bruggink, die zelf met haar kinderen mediteert. “Kinderen moeten vandaag de dag een hoop informatie verwerken en ervaren daardoor meer stress. Ze weten natuurlijk nog niet waar hun grenzen liggen. Door al op jonge leeftijd te beginnen met mediteren, zullen ze beter kunnen omgaan met hun eigen gevoelens en met het gedrag van anderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek*** dat kinderen die mediteren in de klas aandachtiger zijn en langer en rustiger blijven zitten.”

Meditatie in de klas
Petit BamBou is een uitstekende oplossing om meditatie in de klas toegankelijk te maken. De app komt met een gratis e-book na de eerste sessie in het programma van 4-7 jaar waarin ouders en leerkrachten meditatietips vinden, alsook meer uitleg over het programma zelf.

Leerkrachten kunnen een gratis code aanvragen om het volledige programma met hun kinderen in de klas uit te proberen. Ze kunnen hiervoor mailen naar wezijnervoorjou@petitbambou.com. Als aanvulling zijn de eerste vijf sessies van het programma van 5-12 jaar gratis beschikbaar in een apart ontdekkingsprogramma.

Meditatietips voor de kids
Voor wie meditatie met z’n kinderen graag wil uitproberen, geven de experts van Petit BamBou alvast enkele eenvoudige tips: 

  • Kies een vast moment van de dag en probeer de volgende sessies op hetzelfde tijdstip te houden. Bijvoorbeeld in de ochtend, na het avondeten of net voor het slapengaan. 
  • Heeft je kind tijdens de sessie vragen? Antwoord dan met een zachte stem. 
  • Leg uit dat er geen goede of slechte manier is om aan meditatie te doen.
  • Neem je tijd om over de sessie na te praten. Vertel je kind wat je zelf gevoeld hebt en vraag om zijn/haar eigen gedachten te delen. 

Klik hier voor alle informatie over de meditatieprogramma’s van Petit Bambou. De Nederlandse versie van Petit Bambou is nu verkrijgbaar in de App store en Google Play.


Bronmateriaal

* Persbericht nav onderzoek meditatie in coronatijd uitgevoerd in opdracht van Petit Bambou

** Een vergelijkend onderzoek van mindfulness apps voor kinderen werd uitgevoerd door de Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen van de Universiteit van Porto in 2020

*** Het effect van meditatie op het kinderbrein werd recent aangetoond in een MRI studie aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *