Ouderen in coronatijd behoefte aan alternatief voor de sportvereniging

Het Nationaal Ouderenfonds lanceert daarom OldStars Radio

Uit een enquête die het Nationaal Ouderenfonds op 31 maart hield onder 55-plussers blijkt dat ouderen hun hoeveelheid beweging als beduidend minder schatten tijdens de coronacrisis in vergelijking met daarvoor. Daarnaast wordt vooral het sociale contact via de sportvereniging en het sámen bewegen gemist. 36% van de ondervraagden ontdekt wel nieuwe beweeg-alternatieven, voornamelijk de groep van 75 jaar en ouder. Ouderen boven 75 jaar gaven ook het vaakst van alle leeftijdscategorieën aan ‘bewegen om fit te blijven’ te missen tijdens de coronacrisis.

Beweging en verbinding
Uit de opgegeven drempels om te bewegen blijkt dat 31% zichzelf moeilijk kan motiveren om alleen thuis oefeningen te doen. Als alternatief gaat men nu vaak (langer) wandelen of fietsen en zelfs beweegprogramma’s op tv worden vaker bekeken (15%). Het sociale aspect van sport en beweging bij een vereniging blijkt bij de ouderen erg gewaardeerd. 61% van de ouderen vindt dat sport- en beweegorganisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen om ook in deze tijd mensen te blijven verbinden. Het Ouderenfonds werkt voor haar programma’s OldStars walking sport en De Derde Helft samen met sportverenigingen en sportbonden. Om verbinding voor de deelnemende ouderen ten tijden van de coronacrisis te garanderen lanceert zij OldStars Radio. Daarnaast zet Floris Jan Bovelander, één van de beste Nederlandse hockeyers allertijden en OldStars ambassadeur voor walking hockey, zich in voor de 4 x 4 challenge. Dit is één van de nieuwe initiatieven gericht op het niet met elkaar met wel voor elkaar in beweging komen.

OldStars zet in op contact
Bij het aanbod van OldStars Sport is alles erop gericht om ouderen sociaal actief, fit en scherp te laten blijven. Naast bewegen staat bij OldStars het ontmoeten en sociaal contact centraal. Omdat alle sportverenigingen in ieder geval tot 28 april hun deuren gesloten houden en ouderen daarom ook geen gebruik kunnen maken van deze aangepaste vorm van sport, heeft het Ouderenfonds een podcast gelanceerd om elkaar te blijven ontmoeten: OldStars Radio. In deze podcast komen een vast aantal rubrieken aan bod, met muziek, beweegtips en mooie verhalen van OldStars en van ambassadeurs. De podcast wordt gemaakt door de OldStars zelf en redactioneel ondersteund door het Ouderenfonds. OldStars Radio is te volgen via: www.oldstars.nl.

Naast OldStars Radio zet het Ouderenfonds ook in op het verenigingsgevoel middels haar verschillende sportieve ambassadeurs. Via content op de website bieden onder andere Wim Vermeulen en Léon van Schie concrete en haalbare bewegingstips aan. Ouderen kunnen op deze manier thuis met tips van experts op een verantwoorde manier in beweging blijven.

Niet met elkaar, wel voor elkaar – sportieve initiatieven
Nu sportverenigingen tot en met tenminste 28 april zijn gesloten en alle sportevenementen de komende weken zijn afgelast, ontstaan er steeds meer nieuwe initiatieven gericht op het niet met elkaar maar wel voor elkaar in beweging komen.

Floris Jan Bovelander, één van de beste Nederlandse hockeyers allertijden én daarnaast OldStars ambassadeur voor walking hockey zet zich in voor de 4 x 4 challenge! Met deze challenge maakt de sportwereld een vuist tegen corona en probeert ze ook in deze tijden Nederland in beweging te brengen en op afstand te verenigen. Sportbonden, (professionele) voetbal- en schaatsteams en individuele sporters zullen op 4 april in beweging komen door 4 kilometer of 4 minuten te bewegen en minimaal 4 euro te doneren voor de zorg (Rode Kruis), voor de ouderen (Nationaal Ouderenfonds), voor de minder bedeelden (de Voedselbank) en voor de kinderen (Stichting Leergeld).

Daarnaast heeft de CoronaRUN (een virtuele hardlooprun) plaatsgevonden voor alle hardlopers die hun grote evenementen missen. De opbrengsten van deze actie, geïnitieerd door oud-topatleet en ASICS Frontrunner Dennis Licht en trailrunner Dennis Vangangel zijn aan het Ouderenfonds geschonken. Net als de opbrengsten van de 24 uur non-stop tennismarathon van Diederik van Maren. Hij tenniste 24 uur lang vanaf dinsdag 31 maart 12:00 non-stop tegen verschillende BN’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *