Oproep aan heel Nederland

Word zelf onderdeel van de ode aan 75 jaar culturele vrijheid!

Meer dan 400 musea brengen samen met alle inwoners van Nederland een ode aan 75 jaar culturele vrijheid. Tijdens de Nationale Museumweek 2020 krijgt iedereen de kans om onderdeel te zijn van het digitale eerbetoon op de Dam in Amsterdam. Tijdens de bijzondere online editie van de Museumweek die van 20 t/m 26 april plaatsvindt, zal er in een virtuele wereld een Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam verschijnen. Mensen kunnen thuis via museumweek.nl hun eigen kunstwerk delen. Zo kan iedereen onderdeel worden van het Gouden Pronkstuk. “Juist nu is het belangrijk om dat te doen! Omdat museale collecties ons troost, hoop en inspiratie kunnen bieden”, aldus Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging.

Deelname is heel eenvoudig. Iedereen kan, via museumweek.nl, een foto uploaden van zijn persoonlijke kunststuk, schilderij of beeldje dat hem troost, hoop of inspiratie biedt. De bedoeling is dat je samen met het kunstwerk op de foto staat. Mensen kunnen ook hun persoonlijke verhaal achterlaten. Deelnemerskunnen écht zélf onderdeel worden van het digitale Gouden Pronkstuk. Op de buitenwand van het Gouden Pronkstuk zijn de 400 pronkstukken van de musea te zien en kan worden doorgeklikt naar de verschillende musea. De binnenwand is echter gereserveerd voor alle inwoners van Nederland. Een digitaal pronkstuk, dat dat een eerbetoon is voor de 75 jaar lange culturele vrijheid die we met elkaar delen.
Daarnaast verschijnt via YouTube en museumweek.nl elke dag een #OnsEchteGoudTV uitzending. Sahil Amar Aïssa zal het programma presenteren. Tijdens de uitzending heropent Sahil digitaal de deuren van de musea en brengt hij samen met bijzondere gasten een eerbetoon aan 75 jaar culturele vrijheid.
De uitzending begint altijd met het virtuele Gouden Pronkstuk. Waarbij nieuwe foto’s en verhalen van zowel de musea als het publiek gedeeld worden.
De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Dit jaar wordt de week georganiseerd samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het thema is “Ontdek samen, juist nu, ons echte goud – in vrijheid”.
Ga voor alle laatste ontwikkelingen, activiteiten en nieuws naar www.museumweek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *