Ontdek de akker op de Nationale Aardappelrooidag

Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst van aardappelen. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 31% van de Nederlanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 58% nog nooit op een aardappelboerderij. 48% kan ook geen aardappelplant herkennen. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. 

Een kijkje achter de schermen
73% van de ouders wil dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, blijkt uit het onderzoek. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen: zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. De indrukwekkende rooimachines staan tentoon, en voor kinderen zijn er aardappelspelletjes. 

Hollandse klimaatkanjer in de schijnwerpers
De aardappel is nog altijd populair: 69% van de Nederlanders zegt trots te zijn op de pieper en bij 81% van de Nederlanders liggen er minimaal 2 keer per week aardappels op het bord. Drenthenaren zijn de grootste aardappeleters: 58% eet de pieper 4 tot 7 keer per week. De Nationale Aardappelrooidag sluit ook direct aan op de trend om meer lokaal en duurzaam te eten. Veel mensen weten niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15% omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik. Bij duurzaam koken vindt men het voornamelijk belangrijk (71%) dat producten worden geproduceerd in Nederland.

Bron: Blonk

Praktische informatie
De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00 of 11:00 tot 16:00 te bezoeken. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie. Toegang en aardappels rooien is gratis en er zijn locaties in Emmeloord (FL), Zwartewaal (ZH), Herkingen (ZH), Numansdorp (ZH), Zijldijk (GR), en Zevenbergen (NB). Bekijk alle informatie over de locaties via aardappels.nl/rooidag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *