Gezondheid Plus

Nieuwe richtlijnen eiwitbronnen Gezondheidsraad: wat betekent dit voor de Schijf van Vijf?

De Gezondheidsraad heeft een deel van de Richtlijnen goede voeding herzien: er zijn nieuwe aanbevelingen voor eiwitbronnen als peulvruchten en vlees. Het Voedingscentrum gebruikt deze richtlijnen in de Schijf van Vijf. 

Naast de Richtlijnen goede voeding verwerkt het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf meer informatie, zoals de voedingsnormen en randvoorwaarden voor duurzaamheid en voedselveiligheid. Daarmee maakt het Voedingscentrum kaders voor iedereen in Nederland en de vele verschillende eetvoorkeuren, van vlees tot vegetarisch en meer.

In april 2026 komt het Voedingscentrum met een doorontwikkelde Schijf van Vijf. Daarin komen alle nieuwe wetenschappelijke inzichten samen tot een gezond, duurzaam en veilig eetpatroon waarmee je alle benodigde voedingsstoffen en energie binnenkrijgt.

Wat verandert er aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad?
In de nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad valt het Voedingscentrum vooral 2 veranderingen op: 

  • Van de richtlijn ‘eet elke week peulvruchten’ gaat het naar: ‘eet elke week 250 gram peulvruchten’.
  • Van ‘beperk rood en bewerkt vlees’ gaat het naar: ‘eet niet meer dan 200 gram rood vlees per week’ en ‘zo min mogelijk bewerkt vlees’.

Over het algemeen legt de Gezondheidsraad in de nieuwe richtlijnen de nadruk op meer plantaardig eten, voor de gezondheid van mens en planeet. Richtlijnen over andere productgroepen, zoals graanproducten, groente en fruit, volgen later. Zo nodig zal het Voedingscentrum deze richtlijnen verwerken in de Schijf van Vijf.

Wat betekent dit voor de Schijf van Vijf? 
De Schijf van Vijf blijft de gids voor gezond, duurzaam en veilig eten. Op dit moment biedt de Schijf van Vijf al ruimte om veel plantaardig te eten. De nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad gaat het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf verwerken, dat gebeurt binnen de doorontwikkeling die nu gaande is. 

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk om duurzaamheid en voedselveiligheid nog integraler mee te nemen in de Schijf van Vijf. Er is nu meer wetenschappelijke data dan ooit beschikbaar op deze gebieden. Dat het Voedingscentrum, in samenwerking met het RIVM, gezondheid, duurzaamheid en voedselveiligheid zo verregaand combineert, is uniek in de wereld.

Wat zeker is: de Schijf van Vijf blijft herkenbaar met vijf vakken. Straks laat het Voedingscentrum wel nog beter zien wat alle mogelijkheden zijn om te eten met de Schijf van Vijf. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken die passen bij een bepaalde manier van leven.

Het Voedingscentrum heeft tot april 2026 nodig om alle nieuwe inzichten zorgvuldig te verwerken. Zo blijft de Schijf van Vijf actueel. In de afbeelding hieronder zie je hoe het hele proces eruitziet. 

Waarom is verandering nodig én lastig?
De Schijf van Vijf is al sinds 1953 een betrouwbare gids, die meebeweegt in een veranderende wereld. En de veranderingen gaan snel. Er is veel meer welvaart, maar dat heeft ook een andere kant. Zo is er sprake van klimaatverandering, zorgen over schadelijke stoffen in voedsel, desinformatie en een eetomgeving die steeds ongezonder wordt. Het heeft allemaal met elkaar te maken. De gevolgen zijn duidelijk: een groeiende groep mensen met chronische ziekten en een planeet die onder druk staat. 

Ook al zijn de praktijk en onze gewoonten weerbarstig, door met ons allen anders te gaan eten kunnen we voor positieve veranderingen zorgen. Het Voedingscentrum vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen op de schouders van de consument mag liggen. Daarom helpt de Schijf van Vijf ook aanbieders en producenten om stappen te zetten voor de gezondheid van mens en planeet.