Nederlandse vrouwen praten niet over hoofdpijn

Nederlandse vrouwen lijden massaal en in stilte aan hoofdpijn, dat blijkt uit de Global Pain Index*. Ruim 89% van de Nederlandse vrouwen heeft last van hoofdpijn, 22% kampt regelmatig met (zware) hoofdpijn. Erover praten doen we niet; 64% van de Nederlanders met (zware) hoofdpijn geeft geen kik, het hoogste percentage wereldwijd. Nederlandse vrouwen spannen daarnaast ook de kroon als het aankomt op het negeren van hoofdpijn; 29% ten opzichte van 20% wereldwijd. Deze Oer-Hollandse en nuchtere aanpak, vooral flink zijn en doorgaan, werkt helaas averechts. Wat wel werkt? Hoofdpijn en migraine expert Excedrin pleit ervoor om altijd een eerste-hulp-bij-hoofdpijn set binnen handbereik te hebben voor grip op pijn.

De impact van migraine
Aanzienlijk meer vrouwen (22%) hebben regelmatig last van hoofdpijn dan mannen (13%). Hoofdpijn heeft een enorme impact op het dagelijks leven, zowel fysiek als emotioneel. Gevoelens van onzekerheid, het moeten afzeggen van afspraken met vrienden en familie, slecht kunnen concentreren of meekomen op het werk: de Nederlandse aanpak, vooral flink zijn en pijn negeren, werkt averechts.

“Hoofdpijn kan een ontzettend grote impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Nederlandse vrouwen cijferen hoofdpijn vaak weg, voor sociale verplichtingen of op de werkvloer maar ook in hun rol als moeder. Maar door de pijn niet serieus en voor lief te nemen, ontzeg je jezelf een effectieve behandeling en de juiste pijnbestrijding. Ik adviseer bij terugkerende, zware hoofdpijn altijd een afspraak te maken met je huisarts voor gericht medisch advies over jouw persoonlijke situatie. Geef aandacht aan hoofdpijn”, aldus huisarts Daan Groenewegen van Medisch Centrum Driebergen.

Feiten vs. fabels: krijg grip op migraine
Geen chocolade eten, niet te intensief sporten en op tijd naar bed gaan: goedbedoelde adviezen ter voorkoming van migraine zijn talrijk maar lang niet altijd effectief. Hoewel de signalen bij iedere patiënt verschillend zijn, zijn er een aantal praktische tips & tricks die direct en op de lange termijn effect hebben.

Op basis van meer dan 50 jaar wereldwijde ervaring met zware hoofdpijn en migraine pleit Excedrin ervoor om altijd een eerste-hulp-bij-hoofdpijn set binnen handbereik te hebben om direct in te kunnen spelen op de eerste symptomen en pijnklachten, zowel thuis als op kantoor en onderweg. Excedrin adviseert deze zeven items om een persoonlijke power kit mee samen te stellen:

  1. Hervulbaar waterflesje – water drinken voorkomt dehydratatie en verlicht hoofdpijn
  2. Slaapmasker – vermindert lichtgevoeligheid tijdens een migraineaanval en geeft rust
  3. Oordopjes – afsluiten voor geluid vermindert prikkels van buitenaf
  4. Washandje – een nat washandje voor afkoeling van nek en hoofd
  5. Pijnstiller – op recept of van de drogist: pijnmedicatie en bijsluiter
  6. Migraine dagboek– het bijhouden van een dagboek geeft inzicht in patronen en triggers
  7. Toilettasje of clutch om alle items compact en casual of chique in op te bergen

“Voor veel vrouwen is de menstruatiecyclus de voornaamste trigger voor migraine. Maar ook weersomstandigheden of (werk)stress kunnen hoofdpijn in de hand werken”, aldus Groenewegen. “Door het bijhouden van een migraine dagboek krijg je zelf helder inzicht in het verloop van jouw hoofdpijn- en migraineaanvallen. Daarnaast kan je huisarts deze informatie goed gebruiken bij het vaststellen van de oorzaak en het bepalen van de juiste behandeling op basis van jouw symptomen en klachten”.

 Voor meer informatie zie www.excedrin.nl

 * Bron: Global Pain Index 2017, een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van GSK en Excedrin onder 19.000 respondenten in 33 landen wereldwijd.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Over Excedrin
Excedrin is een vrij verkrijgbaar zelfzorggeneesmiddel voor het verlichten van migraine. Excedrin verlicht niet alleen snel de pijn, het tempert ook de bijbehorende symptomen van migraine, zoals misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Het begint te werken na 30 minuten*.

Voor meer informatie zie www.excedrin.nl

Excedrin® is een geneesmiddel. Niet gebruiken bij kinderen <18 jaar, in geval van overgevoeligheid aan acetylsalicylzuur of andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, bij maagpatiënten, tijdens de zwangerschap, bij inname van > 15 mg methotrexaat p/week. Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG: 309-1117-1646 P3NL130107. *SPK (Samenvatting van Productkenmerken/Bijsluiter Excedrin).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *