Nederland koploper wasjes draaien

Hygiëne stuwt verkopen nieuwe huishoudelijke apparaten

De afgelopen periode zijn er meer huishoudelijke apparaten waaronder wasmachines verkocht in vergelijking tot voorgaande jaren, blijkt uit branchecijfers. De branche ziet ook dat consumenten hygiëne steeds belangrijker vinden. Dat laatste kan Care Club, de abonnementsdienst voor het reinigen en onderhoud van je huishoudelijke apparaten, alleen maar beamen. De vraag naar onderhoudsabonnementen groeit in Nederland en het wasgedrag draagt daaraan bij. Care Club deed onderzoek onder meer dan 16.000 Europeanen en hieruit blijkt dat Nederlandse wasmachines op volle toeren draaien. Het meeste van Europa zelfs.
 
Van alle Europeanen maken Nederlanders het meest gebruik van hun wasmachine. 63% van de Nederlanders wast een paar keer per week en ruim een kwart (27%) doet dat 3 tot 4 keer in de week. 25% van de Nederlanders wast zelfs tot 6 keer per week. Na Nederland volgen Engeland en Italië als veelwassers. De Duitsers zijn het minst fanatiek, gemiddeld doet 43% op wekelijkse basis 3 wasjes of minder.
Zaterdag is wasdag
Nederlands meest favoriete moment om te wassen is het weekend. 78% gebruikt het weekend om te wassen. Maar ook de woensdag is populair met 54%. Emile Verbeek, country lead Nederland bij Care Club: “De energietarieven zijn in het weekend lager dus daar kan het mee te maken hebben. Maar bovenal hebben de meeste mensen dan meer tijd voor huishoudelijke klussen. Als je op Europees niveau kijkt liggen de verschillen niet ver uiteen qua tijdstip om te wassen. Je kunt wel concluderen dat maandag wasdag nergens in Europa nog geldt en dat zaterdag momenteel favoriet is.”
De leeftijd van de wasmachines is ook onderzocht. Uit de onderzoekscijfers van Care Club komt naar voren dat 40% van de Europese huishoudens een wasmachine in huis heeft die 3 tot 5 jaar oud is. En 27% heeft een wasmachine in huis jonger dan 3 jaar. Verbeek: “Volgens cijfers van UNETO-VNI gaat een wasmachine van 700 euro minimaal 7 jaar mee. In de praktijk stappen mensen vaak eerder over op een nieuwe wasmachine, bijvoorbeeld omdat die milieuvriendelijker is of omdat de oude machine is gaan stinken. Dat laatste kun je goed voorkomen door de wasmachine met regelmaat van binnen te reinigen en te ontkalken.”
Wassen op hoge temperaturen in coronatijd
Nu hygiëne een nog grotere rol speelt in het dagelijks leven, rijst vaak de vraag of huishoudelijke apparaten in coronatijd anders behandeld dienen te worden. Emile Verbeek vermoed dat er momenteel thuis vaker wasjes ‘tussendoor’ gedaan worden. Een hoger gebruik van een wasmachine heeft invloed op de kwaliteit van de wasbeurten en de levensduur, dus is het onderhoud van de wasmachine extra belangrijk. Verbeek: “Afhankelijk van de hardheid van het water kan er sneller kalkafzetting plaatsvinden. Kalk heeft invloed op de hygiëne omdat hierdoor bacteriën en schimmels in de machine kunnen ontstaan. Ook kan het water bij hogere temperaturen minder goed verwarmd worden als er sprake is van kalkafzetting. Virussen en bacteriën zijn minder goed bestand tegen hogere temperaturen en overleven dus makkelijker als de machine niet meer heet genoeg wordt door de kalk. Ieder kwartaal reinigen en ontkalken is daarom ons advies.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *