Natte meimaand veroorzaakt hooikoorts in juni

In mei regende het vaak en beperkten hooikoortsklachten zich tot de droge momenten. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei en als gevolg daarvan zal bloeiend gras in juni veel hooikoortsklachten veroorzaken.
Doordat het komende dagen ook zonnig is en steeds warmer wordt zal het gras in de loop van komende week massaal in bloei komen en komen er steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. De hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door droog weer en aflandige wind en zonnig en warm weer stimuleert de bloei van het gras. Ook kunnen met eenn oostenwind graspollen vanuit Duitsland worden aangevoerd. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal daardoor extra snel toenemen.

Meeste graspollenoverlast in juni
Doordat het in juni vaak droog weer zal zijn en het gras profiteert van het aanwezige bodemvocht, is de kans op klachten deze maand groot. In juli is de piek voorbij, maar bloeien nog altijd bepaalde grassoorten.
Ook de kruiden, zoals de zuring en weegbree, bloeien in mei, juni en juli en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken. De pollenconcentraties van deze plantensoorten blijven wel beduidend lager dan die van gras. In de tweede helft van juli en in augustus kan ook de bijvoet klachten veroorzaken.
Wie alleen gevoelig is voor boompollen kan een betere periode tegemoet zien, omdat bijna alle bomen uitgebloeid zijn. De berk, die sterk allergeen pollen verspreidt, bloeit inmiddels niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *