Nationale campagne “Stop soa’s. Test jezelf anoniem” gelanceerd

Volgens het RIVM zijn gonorroe en chlamydia sterk in opkomst. Om verdere verspreiding tegen te gaan lanceerde Easly gisteren een nationale campagne, waarbij je zonder doorverwijzing van een arts anoniem op de twee meest voorkomende soa’s kunt testen. Opvallend detail: elke positieve test bij Easly is gratis. Jeroen de Jong: “We moeten alle zeilen bijzetten om de soa-crisis het hoofd te bieden.” 

In juni publiceerde het RIVM de soa-cijfers over 2022. De trends bleken behoorlijk negatief. Het aantal soa-consulten bij de Centra voor Seksuele Gezondheid (CSG) steeg naar 164.715 en het vindpercentage steeg eveneens, naar 21%. Vooral het aantal gonorroe-diagnoses bleek sterk te zijn gegroeid. Maar ook het aantal chlamydia-gevallen zat in de lift in vergelijking met 2021. Eerder deze maand sprak de GGD haar zorg uit over het feit dat onder de nieuwe gonorroe-gevallen opvallend veel jonge vrouwen zijn. De instantie wijt dit deels aan de toename van het gebruik van dating-apps. 

In het terugdringen van het aantal soa-diagnoses is preventie belangrijk. Maar het is niet het hele verhaal, zegt Jeroen de Jong, CEO van Easly, een aanbieder van innovatieve zorgoplossingen. “Tijdig testen en dus snel kunnen behandelen is eveneens essentieel. Wat dat betreft is het zorgelijk dat er in sommige regio’s wachtlijsten zijn voor soa-testen bij de GGD’s. Dat maakt het lastiger de verspreiding van soa’s in te dammen, juist nu dat hard nodig is.” 

Om de GGD’s te ontlasten en het belang van tijdig testen te onderstrepen, lanceert Easly de campagne Stop soa’s. Test jezelf anoniem. De campagne ging gisteren online van start en op donderdag 26 oktober van 12.00 – 18.00 uur staat Easly met een grote trailer bij de Jaarbeurs in Utrecht naast de Kinepolis, waar het promoteam en een arts van Easly voorlichting geven over soa’s en de soa-test met zelfafname. 

Met de Soa Basis test van Easly kunnen gonorroe en chlamydia worden vastgesteld. Er is geen doorverwijzing van een arts nodig. Na zelf het benodigde monster te hebben afgenomen en verstuurd, geeft het laboratorium van Easly binnen 48 uur uitsluitsel. Het proces verloopt geheel anoniem. 

Om mensen met klachten te stimuleren om op soa’s te testen betaalt Easly tijdens de campagne-periode, die loopt van 26 oktober tot 8 december, bij elk positief resultaat het gehele aankoopbedrag terug. “Dat lijkt een rigoureuze stap,” zegt De Jong, “Maar in het licht van de meest recente cijfers denken we dat dit nodig is. We moeten alle zeilen bijzetten om de soa-crisis het hoofd te bieden.” 

De Jong somt de voordelen van een test met zelfafname op. “Bij een test met zelfafname zijn er geen wachttijden, is geen doorverwijzing nodig, en de test verloopt geheel anoniem. Samen met de terugbetaling bij een positief resultaat hopen we dat dit mensen met klachten over de streep trekt om een test te doen. Zo ontlasten we de GGD’s. En hopelijk kunnen we de opmars van gonorroe en chlamydia een halt toeroepen.” 

Easly is een bedrijf dat actief is in de zorg, met een laboratorium dat is gespecialiseerd in soa-onderzoek. Het bedrijf is NEN- en ISO-gecertificeerd en haar laboratorium is ISO-geaccrediteerd door Raad van Accreditatie. De campagne loopt van 26 oktober tot 31 december 2023.

Meer informatie over de campagne is te vinden op: www.easly.nl/soa-thuistest/soa-basis/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *