Naast zonnig weer ook grote kans op hooikoorts tijdens het paasweekend

Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van de berk gaan een periode met veel overlast tegemoet. Voorlopig is het overwegend droog, vrij zonnig en zacht tot warm weer. Hierdoor komt veel berkenpollen in de lucht terecht en neemt de kans op hooikoorts toe. Tijdens het paasweekend is er dan ook grote kans op hooikoorts. 

Al in de tweede helft van maart begon het berkpollenseizoen. Warm en zonnig weer stimuleerde de bloei van de eerste berken en inmiddels bevinden we ons in de piekperiode van het berkenpollenseizoen. Dat wil zeggen dat er momenteel heel veel berken in bloei staan. De afgelopen week viel er telkens regen, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht beperkt was. Deze week is het meestal droog en neemt de overlast toe. 

Deze week is het zacht en zonnig lenteweer met temperaturen die vaak uiteenlopen van 14 tot 18 graden. Dinsdag is het op grote schaal een warme dag met maxima van 20 graden en meer. Ook woensdag kan het in het zuidoosten nog 20 graden worden. De zon schijnt deze week regelmatig. De vrij hoge temperaturen en zonneschijn stimuleren de bloei van de berken. Alleen woensdag kunnen buien de lucht regionaal schoonspoelen. 

Boompollen vanuit Duitsland 
In het paasweekend waait er een noordoosten- tot oostenwind. Hiermee wordt ook boompollen vanuit Duitsland aangevoerd. Bovendien zijn mensen in het paasweekend veel buiten en dus zullen meer mensen met een boompollenallergie klachten ervaren. Ongeveer een miljoen Nederlanders ervaart hooikoortsklachten door de berk. Naast de berk bloeien ook de iepen, populieren, essen, wilgen en de eerste haagbeuken. Het pollen van deze bomen veroorzaakt bij veel minder mensen klachten. 

Graspollenseizoen laat nog even op zich wachten 
Heb jij een graspollenallergie? Dan hoef je tijdens Pasen nog niet veel klachten te verwachten. Het weer van deze week zal de groei van het gras stimuleren, maar waarschijnlijk laat de massale bloei van het gras nog enkele weken op zich wachten. Een enkel grassoort zou lokaal al wel tot bloei kunnen komen. Zo staat de grote vossenstaart erom bekend om al vroeg in het seizoen te bloeien. Bij aanhoudend warm en zonnig weer in de tweede helft van april zouden meer grassoorten al voor mei tot bloei kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *