Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze

Penne, fusilli, macaroni of spaghetti: voor liefhebbers van pasta valt er een hoop te kiezen. Als je wilt genieten van een lekker bord pasta kun je ook nog eens makkelijk een gezonde keuze maken door te kiezen voor volkorenpasta. Daarmee zit je altijd goed!

Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf, witte pasta niet. Hoe dat zit? Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan witte pasta, omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Pasta mag ‘volkoren’ worden genoemd als het voor 100% uit volkoren(durum)tarwe bestaat.

Van de meeste merken pasta is er in de supermarkt ook een volkoren variant te vinden, daarop overstappen is een kleine stap. En elke stap die je zet richting de Schijf van Vijf telt. Heb jij de volkorenpasta van jouw favoriete merk al gespot in de afbeelding hieronder?

Het Voedingscentrum heeft vijf merken op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te koop. Gebruik de ‘Kies Ik Gezond?’-app om jouw favoriet op te zoeken. Met de app scan of zoek je makkelijk een product om te zien of het in de Schijf van Vijf past. Zo niet, dan krijg je gezondere alternatieven te zien. 

Wil je duurzaam kiezen? Biologische pasta heeft een lagere milieu-impact dan andere soorten. Ook daarbij geldt: de volkoren variant is de meest gezonde keuze. En meet je pasta af voor je gaat koken, bijvoorbeeld met het Eetmaatje. Zo voorkom je dat je te veel kookt en eten moet weggooien.

Stap voor stap naar meer volkoren
Eet jij nu vaak witte pasta? Als je een Eetwissel maakt naar de volkoren variant dan heeft dat winst voor je gezondheid. Volkorenproducten zoals pasta leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je er voldoende van eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. 

Volkoren smaakt anders dan wit. En dat kan echt wel even wennen zijn. Gun jezelf daarvoor de tijd. En blijf het gewoon proberen als je het niet meteen lekker vindt. Je kunt het ook langzaam opbouwen door eerst witte en volkoren pasta met elkaar te mengen en de hoeveelheid volkoren pasta steeds groter te maken.

Zoek je nog inspiratie voor een lekker recept? Op desite van het Voedingscentrum vind je een ruime keuze aan pastarecepten. Van pasta met zelfgemaakte saus en pasta uit de oven, tot aan pastasalade en zelfs een pastataart! Allemaal met volkorenpasta natuurlijk. Dat wordt smullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *