Medicijnen mee op reis?

Voor ruim 1,8 miljoen Nederlanders speciale verklaring vereist

Ruim 1,8 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen als zij het land verlaten voor hun vakantie. Dit stelt de apothekersorganisatie KNMP op basis van een inventarisatie van cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Medicijngebruikers staan er wellicht niet altijd bij stil dat rustgevende middelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen (de ‘opiumwetmiddelen’) de grens niet zomaar over mogen. Daar is een officiële verklaring voor nodig, anders ben je strafbaar.’ Het kost tijd – houd rekening met minimaal 2 weken – om de benodigde documenten te verkrijgen.

Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol: dit zijn de meest gebruikte middelen in Nederland waarvoor een speciale verklaring vereist is, zodra je ze meeneemt naar het buitenland. En er vallen nog meer middelen onder deze wet. Dexamfetamine en methylfenidaat bijvoorbeeld ook. De apotheker helpt graag bij een goede vakantievoorbereiding. Hij kan controleren of geneesmiddelen die een patiënt gebruikt onder de opiumwet vallen en kan adviseren over welke stappen in dat geval nodig zijn voorafgaand aan een reis.

Medicijnpaspoort
Naast een officiële verklaring is het ook van belang om een eigen medicijnpaspoort mee te nemen op vakantie. Medicijngebruikers kunnen deze opvragen bij de apotheek. Let op, het medicijnpaspoort is géén geldig reisdocument, maar een overzicht van alle medicatie. En van andere zaken, zoals allergieën. Handig tijdens een bezoek aan de dokter of apotheek op de reisbestemming.

Voorraad en tijdverschil
Kom tijdens de vakantie niet zonder medicijnen te zitten. Neem voldoende medicijnvoorraad mee naar de reisbestemming. Bestel ze op tijd bij de apotheek. Houd verder rekening met een eventueel tijdverschil tussen Nederland en het vakantieland. Tijdverschil kan invloed hebben op het moment van innemen. De apotheker adviseert graag over een goed innamemoment tijdens de vakantie.

Zon en hitte
Vakantiegangers die de zon opzoeken doen er goed aan om te laten controleren of zij met hun geneesmiddelen veilig in de zon kunnen. Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antibiotica. Bovendien kan de kwaliteit van medicijnen achteruit gaan door hoge temperaturen. De apotheker weet hoe medicijnen bewaard moeten worden.

Aanvragen van officiële verklaring
Er bestaan verschillende verklaringen voor reizen met opiumwetmiddelen.

  • Voor reizen in een van de Schengenlanden geldt: ga naar de website van het CAK voor een Schengenverklaring.
  • Voor reizen buiten de Schengenlanden, óf voor een lange reis in de Schengenlanden: benader de ambassade van het betreffende land en check welke verklaring nodig is. Dat kan een Engelstalige medicijnverklaring zijn of een verklaring van het land zelf.

Op vakantie met een medicijnen dat niet onder de opiumwet valt? Dan is mogelijk een zogenoemde gezondheidsverklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die door de arts of specialist zijn voorgeschreven. Neem hiervoor altijd contact op met de ambassade van het betreffende vakantieland. De ambassade weet welke documenten nodig zijn. Bekijk hetcak.nl voor meer informatie.

NB. Over het cijfer ‘1,8 miljoen’
Het in dit bericht genoemde cijfer van ruim 1,8 miljoen gebruikers van de opiumwetmiddelen is gebaseerd op het totaal aantal gebruikers van opiumwetmiddelen, zowel chronisch als incidenteel. Medicijngebruikers boven de 80 jaar zijn buiten beschouwing gelaten.

Meer weten?
Meer informatie over medicijnen op reis? Apotheek.nl/reis »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *