Koken a la Rineke – Gezonde darmen, gelukkig brein

Cover_WetenvanHeerlijketen.jpg51% van de mensen in Nederland heeft darmklachten* en 7% (1,2 miljoen) slikt antidepressiva**. Volgens voedingsdeskundige en orthomoleculair arts Rineke Dijkinga hebben deze twee feiten veel met elkaar te maken. Rineke ziet het als haar missie om mensen weer te verleiden écht te gaan eten. In haar vernieuwde boek ‘Weten over (h)eerlijk eten 2’ laat ze ons zien wat eerlijke en onbewerkte voeding voor je brein en lijf kunnen doen.

Met de smaakvolle recepten in het boek vertelt Rineke hoe we onze darmen gezonder kunnen maken. Een gezonde darmflora kan namelijk daadwerkelijk verschil maken voor mensen met een lichte depressie of angstklachten. In haar boek vertelt Rineke hoe we onze voeding daar op aan kunnen passen. De verrassend eenvoudige recepten variëren van venkelsoep en een vijgenreep tot mini-loempia´s en een Mediterrane ovenschotel.

Gratis boekje over gezonde darmen
Meer weten over gezonde darmen? Ga dan naar www.rinekedijkinga.nl/gezonde-darmen en download het ‘proefboekje’ van Rineke’s boek ‘Weten over (h)eerlijk eten deel 2’. De vernieuwde versie van ‘Weten over (h)eerlijk eten deel 2’ ligt nu in de winkel en heeft een verkoopadviesprijs van € 24,95.

De goede brandstof voor je gezondheid
Rineke: “Steeds meer onderzoeken tonen aan dat je darmgezondheid een grote bepalende factor is als het gaat om energie, een gezond gewicht, je geluksgevoel en een goede slaap. Het RIVM zegt dat we in 2030 naar 7 miljoen chronische zieken*** gaan. We worden ouder, maar onze verwachting van gezonde levensjaren daalt.” Volgens Rineke wordt het daarom de hoogste tijd dat we weten hoe we voeding en leefstijl kunnen aanpassen ten behoeve van onze gezondheid. “Wie leert ons tegenwoordig nog wat ons lichaam echt nodig heeft aan voeding? Als we een auto of een huishoudelijk apparaat kopen krijgen we in elk geval nog een instructieboekje waarin staat wat we er wel of niet mee moeten doen. Eten is onze brandstof, gooi je er de verkeerde soort brandstof in, dan werkt ons lichaam (en dus ons brein) minder goed en krijg je klachten.”

Jong geleerd…
“Mijn enige doel is om mensen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden voor wat betreft voeding. Na 15 jaar praktijk vind ik het nog steeds moeilijk om altijd bij de achterdeur te staan, als mensen al heel veel klachten hebben en/of medicijnen gebruiken. Ik wil graag bij de voordeur, bij de preventie staan. Met gezond oud worden, middels gezonde voeding, kun je niet jong genoeg beginnen.”

Voeding als medicijn
De werking en vele bijwerkingen van antidepressiva staan al jaren ter discussie. Rineke vindt het jammer dat we vaak niet te horen krijgen dat we er (in veel gevallen) ook zelf iets aan kunnen doen. Rineke: “Zorgen voor een gezonde spijsvertering, gezonde darmen en een constante bloedsuikerspiegel zijn een paar van de zaken waar je dagelijks zelf aan kunt werken. Een gezonde darmflora kan daadwerkelijk het verschil maken voor mensen met een lichte depressie of angstklachten.” Rineke geeft aan dat het begint bij bewustwording: “Als je je realiseert dat je darmen honderden vierkante meters oppervlakte hebben als je ze zou ‘platstrijken’, dat je tien keer meer darmcellen hebt dan lichaamscellen en dat er tussen de 500 en 1.500 verschillende ‘beestjes’ (stammen) in je darmen wonen, dan moeten die darmen toch wel uiterst belangrijk zijn voor je totale gezondheid en welbevinden? Dat is dus ook zo. Als we al die bacteriën in je darmen nu eens vergelijken met huisdiertjes. Dan snapt iedereen onmiddellijk dat je ze te eten moet geven. Helaas doet een groot deel van de Nederlanders (90%) dat niet.”

Over Rineke Dijkinga
Rineke Dijkinga is voedingsdeskundige en orthomoleculair arts en schreef in 2011 haar eerste boek. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit. Beide boeken staan vol heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden. Inmiddels zijn er 150.000 boeken verkocht. Daarnaast geeft ze lezingen, ontwikkelt ze producten en begeleid ze mensen met chronische klachten. Ze heeft maar één missie: Mensen informeren over de kracht van eerlijke en onbewerkte voeding.


Bronnen:

* https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/half-nederland-heeft-last-van-darmen
** http://www.ggznieuws.nl/home/zembla-over-toename-antidepressiva-de-piekerpil-ii/
***http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2014/Toekomstverkenning_RIVM_Een_gezonder_Nederland_met_meer_chronisch_zieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *