Kan de griep voorspeld worden?

Griepalert.nl maakt het mogelijk

Weten waar en wanneer het precies gaat regenen vinden we de normaalste zaak van de wereld. Met het vernieuwde Griepalert.nl, een gelijksoortig platform maar dan voor griep, weet je nu ook waar en wanneer de griep in Nederland heerst en kun je deze, in jouw omgeving, op de voet volgen. 

Hoe werkt Griepalert?
Op Griepalert.nl volg je de griep in Nederland. Het platform visualiseert het aantal griepmeldingen in Nederland per tweecijferige postcode. Dankzij het geavanceerde voorspellingsmodel is het mogelijk de griep zelfs twee dagen vooruit te voorspellen. Griepalert.nl vraagt haar bezoekers eventuele griep(symptomen) te melden. De gemelde symptomen worden verwerkt in een rekenmodel en per postcodegebied gevisualiseerd op een griepkaart. Op deze manier is te zien uit welke symptomen de griep bestaat, op postcodeniveau.

Griepalert.nl houdt rekening met het aantal inwoners per postcodegebied om statistische afwijkingen te voorkomen. Het rekenmodel is een zelflerend systeem dat op basis van een tendens berekent hoe de griep zich zal verspreiden. Deze trendberekening baseert zich op gegevens uit het verleden en op actuele gegevens die door bezoekers worden gemeld. De trend corrigeert zichzelf op basis van een zogenaamd ‘machine learning’ model.

Waarom griepalert?
Men spreekt van een griepepidemie wanneer er meer dan 51 per 100.000 mensen met griepachtige symptomen geregistreerd worden door de peilstations in de NIVEL zorgregistratie.

Onderzoekinstituut NIVEL verzamelt deze gegevens en is de officiële bron voor nieuwsmeldingen over een eventuele griepepidemie. NIVEL baseert zich op gegevens van tientallen huisartsenpraktijken die griepmeldingen rapporteren op basis van monsteronderzoek. Omdat de onderzoeksgroep relatief klein is én onderzoek extra tijd nodig heeft, is de data niet altijd actueel. Griepalert.nl echter, rapporteert de verspreiding van griep en griepsymptomen op real-time basis waarmee up-to-date informatie altijd beschikbaar is.

Volg de griep in jouw omgeving
Dat kan door je met je emailadres en postcode aan te melden op Griepalert.nl. Zodra de griep in het opgegeven postcodegebied een piek bereikt ontvang je een griepalert via e-mail. De alert informeert over de mate waarin de griep heerst en deelt informatieve video’s van “influenzaer” Anton Griep. Anton Griep, bekend als nieuwslezer van Q-music, is het gezicht van Griepalert.nl. In de video’s deelt hij bruikbare tips over het voorkomen en behandelen van griep. Op telefoon en tablet wordt deze informatie via het vernieuwde stories format aangeboden.


Technologisch hoogstandje
De aanpak van Griepalert.nl is uniek dankzij de accurate dataverzameling, een wiskundig onderbouwd voorspellingsmodel, waarborging van privacy (alle meldingen zijn anoniem en niet te herleiden naar een persoon of IP-adres) en een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid.

Maak een koppeling met griepalert.nl
De Griepalert.nl griepkaart is gratis beschikbaar. Door middel van een iframe kan de griepkaart op websites of applicaties geplaatst worden. Een API koppeling behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Voor meer informatie: info@griepalert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *